Kuda ide srpsko zdravstvo

1
950

bolnica užasaZdravstveni sistem u Republici Srbiji se poslednjih godina dramatično urušava, jer umesto da nadležni vode zdravstvenu politiku uveli su politiku u zdravstvo.

Najveći i po mišljnju mnogih i najlošiji „izum“ sadašnje politike u zdravstvu je imenovanje v.d. direktora zdravstvenih ustanova.

Umesto da pacijent bude u centru pažnje zdravstvenog sistema Srbije, realnost je da je. PACIJENT U CENTRU PATNJE administratitvnih procedura.

Zdravstveni sistem koncipiran na sadašnjim regulatornim mehanizmima postao je neodrživ. Osnovni izazov je odsustvo individualne odgovornosti direktora kako domova zdravlja tako i bolnica, koja za posledicu ima lošu organizaciju, nedostatak doktora, zapošljavanje nemedicinkog kadra i sistemski mobing koji rukovodioci provode nad doktorima.
Građane Srbije uskoro neće imati ko da leči jer doktori odlaze iz Srbije: zbog ponižavajuće malih plata, opterećenja brojem pacijenata, nehumanim uslovima rada i mobinga direktora nad doktorima.

poredjenje-plataZakon o pravima pacijenata obavezuje da se pacijentu pruži informacija o njegovom zdravlju ili bolesti, o načinu i troškovima lečenja. Kako sa 40 pacijenata ili više u toku smene? Ministarstvo zdravlja nikada nije htelo da kaže građanima: imate pravo na 5 minuta vremena kod izabranog doktora. Za to vreme treba da kažete: šta vas muči, da se skinete i obučete, da vas doktor pregleda, nađe vas u računaru, otkuca nalaz, nađe lek i odštampa recept. Ne daj Bože da treba da idete na konsultaciju kod lekara druge specijalnosti. To ne bi uspeo ni supermen.

Ministar zdravlja najavljuje zapošljavanje lekara sa biroa. Međutim, neskustvo doktora stvara nesigurnost, nesigurnost stvara strah od propusta u lečenju i lekarske greške, traže pomoć za dijagnostiku i lečenje tako što pišu upute za preglede, bolnice se nepotrebno zatrpavaju uputima i ne mogu da pregledaju pacijenta. A trpi pacijent u lavirintu neprimenjivih regulatornih normi koje donose osobe koje nikada nisu radile na pružanju zdravstvene zaštite po normama koje su doneli niti su preispitivali rezultate uspostavljenih regulatornih mehanizama.

Da Vas podsetimo:  Obračun vlasti sa narodom

Predlog rešenja za zaustavlajnje sunovrata zdravstva u Srbiji:

1. Obezbediti dovoljan broj doktora medicine za pružanje zdravstvene zaštite.
2. Definisati maksimalan broj pacijenata po izabranom doktoru i realan broj pregleda u toku radnog vremena za svaku oblast.
3. Povećati osnovnu platu doktora najmanje do nivoa osnovne plate sudija koje se svrstavaju u prva tri platna razreda po osnovu Zakona o sudijama.
4. U IZIS povezati sve zdravstvene ustanove u državnoj svojini i sve oblike privatne prakse koje pružaju zdravstvene usluge(laboratorije, apoteke, privatne ordinacije, bolnice, klinike i poliklinike, domove zdravlja, privredna društva-Medigroup…).
5. Zakonom o zdravstvenoj zaštiti definisati individualnu finansijsku i krivičnu odgovornost direktora(i v.d. direktora) zbog zloupotrebe položaja, nezakonitog zapošljavanja, nezakonitog upućivanja na nepotrebne specijalizacije, dovođenje zdravstvene ustanove u blokadu, nenamenskog trošenja sredstava RFZO-a.
6. Uvesti dva puta godišnje obavezno ocenjivanje direktora i v.d direktora i predvideti njihovu smenu ukoliko dobiju ocenu “ne zadovoljava“.
7. Definisati obim korišćenja zdravstvene zaštite i definisati vremenske normative.

Sindikat lekara i farmaceuta Srbije

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime