Kuzmin – selo pregorelih sijalica

0
2232

KuzminSelo Kuzmin – moje selo. Odatle mi majka… Kao malog nisu mogli da me odvoje bilo da se letnji raspust završio, bilo da je počinjala škola ili obdanište, sad kad se setim kolicki sam bio.

Najviše su se tome radovala moja braća, jer sam bio dobrovoljac da čuvam krave na ispašu – moju Šaru i Cvetu. Moja braća su onda mogla da rade nešto drugo, marljivo ceo dan, mnogo teže od toga i nikad izbegavali posao, da li na njivi ili u bašti a uveče sa glavama zaronjenim u knjige.

Ovo im je padalo teško, sedeti negde satima i ne raditi skoro ništa a za mene je bila čarolija peći “kolomboć“ na isušenom kravljem “izmetu“ i igrati klisko na velikim, kao stadionu, poljanama. Ili čuveni “krrrrr“ sa puškama napravljenim od stabla suncokreta svađajući se koji će da budu Nemci a koji Partizani.

Vremena su se promenila. Selo koje je nekada imalo najveći broj direktora je sada ostavljeno na milost i nemilost svima a, nekada poljane pune dece, su opustele. Jedino kad treba da se glasa obilaze stare i ostavljene i pitaju ih uz put kako im je, naravno ako se sete u onoj fami obećanja o poslovima kojih nema i boljim životima kojih neće biti. Oni koji obećavaju više nisu samo iz Beograda pa da ih ne vidimo, tu su blizu i oko nas iz naših komšijskih kuća.

To su džukele u “uredu premijera“ to je zamenik premijera i tri poslaničke bitange iz Dobrotina, Lapljeg Sela i Gračanice i ostale svinje, Mangulice, veprovi, majmuni i razno razne domaće životinje. Oni koji su pričali o boljim životima u zamenu za glasove očajnih, uplašenih i ostavljenih misleći da je bolji život došao onda kada je njima postalo bolje.

Da Vas podsetimo:  Kosovski zavet kao MONAŠKI ZAVET

Ovima koji se tresu uz dve seoske ulične lampe dok čekaju to malo osnovaca iz seoske učionice pomešanih razreda ili dok obrađuju njive daleko od svih, vozeći traktore kao glineni golubovi su već navikli na to. Samo da se ja još naviknem da budem indiferentan dok znam da se džukci prave velmože na račun tih ljudi, da su zaboravili šta je njihova obaveza i da se više i ne osvrću na stradanje, patnju i bol naroda koji im je ukazao poverenje. Ili se i osvrnu ali ih “zaboli“ da prostite.

Selo Kuzmin je “prototip“ svih srpskih sela na Kosovu a “džukele, mangulice i bitange“ takođe prototipi Srba u ostalim Kuzminima celog Kosova u Pomoravlju, Štrpcu, Gnjilanu, Peći, Istoku,…

Branislav Marković

KM Novine

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime