Leka ima, ali problem predstavljaju finansije

1
1257

atletika-neven-ranicOvo je priča o Nevenu Raniću. Imao je mladost, snagu, snove. Bio je jak, mlad, uspešan atletičar. Pravio je planove za život i uživao u njemu kao svi mladi. Bilo mu je tek 24 godine te 2004. A onda, preko noći… radost se pretvorila u tugu, sreća u nesreću, bezbrižnost u neizvesnost, život u borbu i patnju. Noge su počele da otkazuju. Noge koje su ga brzinom vetra nosile preko prepona na atletskoj stazi. Dijagnoza strašna. Tumor kičmene moždine u grudno-lumbalnom delu kičme.

Operacija teška, ishod još teži.

Neven koji je na nogama ušao u bolnicu, onaj Neven visok i snažan kao jablan, napušta  bolnicu u invalidskim kolicima. Slomljene duše, srušenih snova.Nikada više Neven neće trčati, preskočiti preponu, preći na nogama svoj kućni prag. Neverica, neprihvatanje, suze, očaj… Suze dobrog čoveka kaplju na ruke anđela. I u izmučenom telu Nevenovom javila se neopisiva snaga duha.

Uzvisio se Neven nad svojom bolešću, prihvatio je i nastavio da radi kao atletski trener u AK Crvena Zvezda u Beogradu. I tu postao jedan od najuspešnijih trenera u Srbiji stvarajući šampione. I to na kakav način? Poseban! Jer, on nije običan trener. On je vrhunski stručnjak i plemeniti prijatelj. Mladi atletičari ga zovu „dobri Neven“.

Onda je došla 2010-a i počeli su novi problemi.Leva ruka počinje da gubi funkciju i nastaju problemi sa disanjem. Slična dijagnoza. Tumor od prvog vratnog do prvog grudnog pršljena u samoj kičmenoj moždini, neoperativan zbog rizika od kvadriplegije. Neven se odlučuje za terapije koje primenjuje dr Vogl sa Univerzitetske klinike J.W.Goethe u Frankfurtu. Dosadašnje terapije su se pokazale veoma uspešne. Do sada ih je bilo 18, ali svaka košta 4000 evra. Da bi funkcionisale i suzbijale tumor što se radi direktnim aplikovanjem citostatika na žarište ne smeju se prekidati. Rast tumora mogao bi dovesti do kompresije i prekida mišića za disanje. Poslednjim pregledom putem magnetne rezonance, pronadđeno je da se tumor počeo širiti.

Da Vas podsetimo:  Svi ljudi sveta moraju da ustanu i sruše ovaj loš sistem!

Od početka godine Neven je bio na 3 terapije, tokom jula trebalo je  da ima i četvrtu ali novca nije imao. Uprkos primljenim terapijama, koje imaju teške propratne efekte u vidu obamrlosti celog tela, temperature, velikih otoka, Neven je već trećeg dana od svake terapije bio na svom radnom mestu, sa svojim sportistima, posvećen radu do krajnjih granica ljudske izdržljivosti. Kakvo herojsko strpljenje kod toga čoveka! Kakva nesalomiva vera i nada u ozdravljenje i to iz dana u dan, iz godine u godinu… Humanost bi trebalo da je odlika razumnih bića, a milosrđe –vrlina koja ne čeka već nastupa!
Usvojimo milosrđe kao meru srodstva među ljudima i pomozimo Nevenu da se i dalje bori za svoj život!!!

Donacije možete uplatiti :

Komercijalna banka: 908-20501-70

Dinarski račun: 205-1001527504916-27

Devizni račun: 54761-G8-1226831045

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime