„Lekovite“ reči državnog sekretara: Srbija nema PROBLEM sa lekarima

0
542
Foto: pixabay.com

Srbija u ovom trenutku nema problema sa brojem lekara i po pitanju zdravstvenih radnika uopšte, tvrdi državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Berislav Vekić.

Vekić je na promociji Evropskog trening centra za vaskularnu estetiku istakao da je, prema podacima iz 2018. godine, između 750-900 lekara tražilo da im se overi licenca, što govori da su nameravali da idu u inostranstvo, ili da rade ili da se usavršavaju.

On je dodao da su proteklih godina prisutne migracije zdravstvenog osoblja sa juga i istoka Evrope na zapad i da su procene da godišnje iz Srbije ode u inostranstvo između 500-600 lekara.

Vekić je ponovio da Srbija ima dovoljan broj lekara, jer na birou za zapošljavanje ima oko 2.500 mladih lekara, kao i jedan broj medicinskih sestara.

Prema njegovim rečima, država je poslednjih godina uložila oko 10 milijardi dinara u modernizaciju zdravstva, i da su bolji uslovi za rad i veće plate preduslov za ostanak zdravstvenih radnika u Srbiji.

On je naglasio da je samo prošle godine u Srbiji zaposleno 6.300 zdravstvenih radnika i dodao da se radi na smanjenju broja nezdravstvenog osoblja u zdravstvenim ustanovama na nivo koji je manji od 20 odsto ukupnog osoblja, kroz različite oblike „autsors“ angažovanja za pojedine poslove.

Izvor: RTV, FoNet

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime