LESKOVAC SPREMAN ZA RAT: Izmene Statuta grada u slučaju ratnog stanja

0
446

Leskovačka skupština usvojila je izmene Statuta grada Leskovca tako da u slučaju ratnog i vanrednog stanja, plan odbrane Leskovca donosi i sprovodi lokalna skupština, a ako skupština nije u mogućnosti da se sastane, odgovornost preuzima Gradsko veće.

leskovac-gradsko-vece
FOTO: Jugpress

Rasprava o izmenama Statuta u slučaju ratnog stanja vođena je u leskovačkoj skupštini bez prisustva javnosti i medija. Današnjoj javnoj raspravi, za koju su novinari obavešteni pola sata ranije, prisustvovao je mali broj funkcionera i načelnika službi i nekoliko gradskih službenika.

Do sada se o tim poslovima brinula Gradska uprava, ali Zakon o odbrani Republike Srbije nalaže da se oni formalizuju kroz statut lokalne samouprave.

– U suštini, ti poslovi su rađeni i ranije, mada grad Leskovac nije imao plan odbrane, već je to bilo u ingerenciji Vojske Srbije, koja ovim činom deo svoje nadležnosti prenosi na lokalnu samoupravu, objašnjava Miroslav Krstić iz lokalne samouprave za lokalni portal “Jugmedia”.

Nacrt plana trenutno se nalazi na razmatranju u Ministarstvu odbrane u Nišu, od kojeg se očekuju sugestije, a potom Ministarstvo odbrane u Beogradu trebalo bi da da saglasnost.

Nakon toga, plan će biti usvojen u Skupštini grada, koja je prethodno formirala komisiju za promenu Statuta u tom delu.

Lokalne samouprave su sve do 1992. godine bile zadužene za plan odbrane u vreme vanrednih i ratnih stanja, kada je nadležnost prebačena na Ministarstvo odbrane.

 Jugmedia / Teleprompter.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime