Lingvistika i politika

0
740

Prihvatanjem termina kosovar prihvata se nastojanje stvaranje „nove nacije“, kosovarske, koja bi označavala stanovnike tzv. „države Kosovo“.

Kosovac nije Kosovar

kosovka-devojkaDok se potpisuju peticije i vodi dilomatska borba protiv ulaska Kosova u Unesko, mnogi Srbi, iz neznanja, prihvataju asimilaciju i sunarodnike s Kosova i Metohije nazivaju kosovarima. Najgore je što taj termin, iako nije u skladu sa srpskim jezikom i gramatikom, prihvataju i kosmetski Srbi koji su sebe odvajkada nazivali Kosovcima.

Ovde je lingvistika u fukciji politike. Prihvatanjem termina kosovar prihvata se nastojanje stvaranje „nove nacije“, kosovarske, koja bi označavala stanovnike države Kosovo.

Bez velikog objašnjavanja zakona srpskog književnog jezika, da bismo rešili ovu nedoumicu u koju nas dovode i mnogi novinari i političari, pa i književnici, navešćemo sledeći primer kako bismo dokazali da Srbin i Srpkinja sa Kosova nisu, niti mogu biti „kosovar“ i „kosovarka“. Uzmimo primer Srbina i Srpkinje iz Šumadije. Da li su su oni Šumadinac i Šumadinka ili „šumadinar“ i „šumadinarka“? Ako je Srbin iz Hercegovine Hercegovac, zbog čega je Srbin s Kosova kosovar?

Dakle, Srbi s Kosova su Kosovci i Kosovke. Osim, ako ne prihvataju asimilaciju.

U srpskom jeziku ne postoji ni pridev kosovarski, nego kosovski. Zato ni bitka na Kosovu nije bila kosovarska.

A kako zvuče stihovi „Ječam žela Kosovarka devojka“?

Najkraće, termin „kosovar“ nije u duhu srpskog jezika.

Malo je poznato da je termin kosovar nastao za vreme Drugog svetskog rata. Kosovarima su nazivani pripadnici fašističkih jedinica na Kosovu koje su činili Albanci iz Albanije. Mnogi od njih su po oslobođenju ostali da žive na Kosovu i Metohiji, zadržavši za sebe naziv Kosovari.

Uvođenjem u upotrebu termina kosovari za sve stanovnike južne srpske pokrajine, Albanci su još u poslednjoj deceniji prošlog veka pokazali svoje namere da sve stanovnike Kosova i Metohije nazivaju jednim imenom. Slično kao što su uradili i komunisti uvođenjem jugoslovenske nacije.

Da Vas podsetimo:  Ne Ćirilica, već Srbska Azbuka!

Međunarodna zajednica je brže – bolje prihvatila albanski termin za stanovnike Kosova i Metohije i već 2004. godine zvanično uvela pojam „kosovar“ s ciljem da se navodno podstakne nacionalno zajedništvo. Time bi se Srbi, Crnogorci, Turci, Muslimani, Romi, Egipćani, Aškalije, Goranci, Čerkezi i Hrvati utopili u „kosovare“. I tokom godina nestali.

Razumljiva je želja Albanaca za tim, ali je žalosno što su ovaj termin olako prihvatili i pojedini srpski intelektualci, iako je za Srbe s Kosova i Metohije gramatički jedino ispravno reći Kosovci.

Ljiljana Staletović

kmnovine.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime