Luda kuća Srbija u Rakiti je najluđa

2
850

Srbija je zemlja u kojoj će Nensila Radojković i Aleksandar Jovanović Ćuta ići u zatvor jer su čistili korito reke Rakite, pod uslovom da im Prekršajni apelacioni sud ne ukine presudu suda u Pirotu, po kojoj su dužni da plate po 20.000 dinara jer svoju ekološku akciju nisu propisno prijavili. Aktivisti Inicijative Odbranimo reke Stare planine ovom prilikom bi mogli da uđu u istoriju kao najapsurdniji osuđenici našeg savremenog pravosuđa. Kako prenose Južne vesti, oni su rešili da ne plate dosuđenu kaznu, jer „ne žele da sponzorišu sendviče“, a i kako bi dodatno privukli pažnju javnosti na „besmislenost presude“.

Njih dvoje je Prekršajni sud u Pirotu 18. aprila osudio na novčane kazne, jer nisu policiji prijavili javni skup u selu Rakita kada su čistili reku na kojoj se gradi mini-hidrocentrala i što su putem Fejsbuka pozivali građane da im se priključe. Ipak, oni su se žalili na presudu, a ukoliko se ona ne usvoji, prema rečima Radojković, izabraće odlazak u zatvor.

„Jedino pitanje je da li moramo prijaviti ispraćaj u zatvor, jer nameravamo da ga organizujemo u slučaju odbijanja žalbe“, kaže Radojković.

Priznaje da su javno pozivali ljude da dođu u što većem broju da čiste reku, te da nisu znali da je potrebna prijava u policiji. Međutim, kada su organizovali akciju čišćenja Toplodolske reke i Temštice tokom prvomajskih praznika pitali su u pirotskoj policiji da li treba da prijave skup i, kako kažu, dobili negativan odgovor.

„Ovo je naredba od vrha. Gledaju da nas obeshrabre i razvlače po sudovima, ali im neće uspeti. Policija nam piše prijave, a kasnije su i jedini svedoci protiv nas“, objašnjava aktivistkinja za Južne vesti.

Da Vas podsetimo:  Protiv entropije

Investitor: Izvrću činjenice, hoće da se reklamiraju

Sa druge strane, u Nacionalnom udruženju malih hidroelektrana kažu da je tog dana u Rakiti prilikom blokade prilaska mešalice sa betonom, investitoru pričinjena materijalna šteta, jer je na kraju dana taj beton bačen.

„Sud je doneo presudu protiv njih zbog okupljanja bez prijave nadležnom organu, ali i zbog toga da su se oglušili o naređenja policije da se sklone sa javne saobraćajnice, da dozvole prolaz motornih vozila, kao i mešalice sa betonom“, kažu u Udruženju.

Investitor Goran Belić kaže da su najave aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine da će otići u zatvor, samo njihova reklama kojom skreću pažnju u suprotnom pravcu i izvrću činjenice. Prava istina je da su se oni veoma nasilno ponašali na samom gradilištu, blokirajući saobraćajnicu i oglušujući se o naređenja policije“, kaže Belić.

Međutim, u obrazloženju presude oni su osuđeni samo zbog neprijavljivanja skupa. Rešenjem je pokrenut prekršajni postupak protiv Nensile Radojković i Aleksandra Jovanovića, zbog prekršaja o održavanju i okupljanju bez prijave nadležnom organu, a ne izazivanje tuče ili učestvovanjem u kojoj sej narušava javni red i mir, s obzirom na izvedene dokaze – stoji u obrazloženju presude.

Podsetimo, krajem novembra prošle godine meštani Rakite i aktivisti Inicijative organizovali su čišćenje Rakitske reke i projekciju filma Tamna strana zelene energije, a tom prilikom delimično su sprečili radove na vodozahvatu.

Izvor: Južne vesti

2 KOMENTARA

  1. Shvatili smo. Posteni, rodoljubivi idu u zatvor, a bagra, lopovi i ubice dobijaju titule u vlasti.
    Nista cudno, cak uobicajeno, ali ima jos nesto vece za cudjenje ! Kad mi Srbi pravoslavci znamo kolika je sila Bog, ne pada nam napamet da mu se javno ili tajno molimo !
    Neko ce reci, pa molimo se, L A Z ! Kada je blazenopocivsi patrijarh Pavle zvao preko medija da se skupimo u crkvi sv. Marka, doslo nas je oko 100 ljudi, slovima STO ! Jos par puta nas je zvao. Nisam vise isao, molio sam Boga da mi oprosti, ali nisam mogao da gledam taj nas srpski jad, od 7 miliona Srba, 2 miliona u Beogradu, samo 100 ljudi je culo Boga. Pa izvinite braco, zasto da se cudimo sto nam djavo salje svoje sluge za gospodare, od bombardovanja pa na ovamo ????????

  2. Dali je albanac u Borci prijavio skup kad je pozvao Srbe na besplatan burek i koliko ce tek on dobiti da plati kaznu?
    Ili za nacionalne manjine u Srbiji zakoni ne vaze.
    Srbijo zemljo cuda i kontradiktornosti, posbna si, jedinstvena. Da te nema morali bi te izmisliti.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime