Mađarska sve više skreće udesno

0
854

Desnica u Mađarskoj postaje sve jača. Desno ekstremna stranka Jobik je, prema rezultatima aktuelnih anketa, samo tri odsto iza vladajuće stranke Fides. Mržnja prema Romima sve više se širi.

0,,15773660_303,00

Čak i neki desno nastrojeni mediji u Mađarskoj bili su zaprepašćeni: „Nikad pre strance nismo toliko mrzeli“, glasio je naslov na jednom od vodećih konzervativnih informativnih internet-portala (mandiner.hu). Povod za to bili su rezultati istraživanja koje je, početkom prošle nedelje objavio budimpeštanski Institut za istraživanje javnog mnijenja „Tarki“. Prema tim rezultatima, mržnja prema strancima i rasizam u postkomunističkoj istoriji Mađarske nikada nije bila toliko raširena kao danas. Pored Arapa, na meti su pre svega – Romi. Više od 80 odsto ispitanika na njih gleda negativno.

Svojevrsni dokaz tačnosti rezultata te ankete pojavio se samo par dana kasnije. Reč je o sudskom procesu u slučaju serije ubistava Roma u Mađarskoj. U petak prošle nedelje (8.5.) Žalbeni sud u Budimpešti potvrdio je teške presude protiv ubica Roma koje su u prvoj instanci izrečene u avgustu 2013, a sve to uz gotovo potpunu nezainteresovanost i javnosti i medija.

0,,15812466_403,00
Gabor Vona, predsednik Jobika, stranke koja je sve popularnija u Mađarskoj

Javnost nezainteresovana

Besprimerni zločinu u posleratnoj mađarskoj istoriji podseća na seriju ubistava koje su u Nemačkoj počinili pripadnici terorističke ćelije Nacionalsocijalističko podzemlje (NSU): grupa desničarskih terorista je tokom 2008. i 2009. ubila šest Roma, a 55 ljudi, među kojima je takođe većina Roma, teško je ranila.

Troje počinilaca je za taj zločin u prvoj instanci osuđeno na doživotni zatvor bez mogućnosti prevremenog puštanja na slobodu, a četvrti je dobio kaznu od 13 godina zatvora. Žalbeni sud je sada te presude potvrdio, ali ni to nije privuklo pažnju javnosti.

Da Vas podsetimo:  Ovo je najlekovitija biljka na našim prostorima: Leči gastritis, čisti krv i pomaže kod srčanih tegoba

Pravomoćna je za sada samo presuda protiv Ištvana Čontoša koji je, prilikom poslednja dva ubistva u aprilu i avgustu 2009, direktnim počiniocima pomagao kao šofer. Ubrzo nakon izricanja presude, trojica optuženih za ubistva podneli su žalbu Vrhovnom sudu Mađarske. Ipak, taj sud neće promeniti presudu, već će samo proveriti proces na obe instance i ispitati da je došlo do formalnih grešaka.

Dalje okretanje udesno

0,,17825935_403,00
Porodica na grobu Eve Nagi koju su ubili osuđeni ektremisti

Nezainteresovanost javnosti za ubistva Roma pokazatelj je opšteg političkog razvoja u Mađarskoj: desno ekstremna stranka Jobik, kako pokazuju ankete, danas ima podršku 28 odsto birača, samo nešto manje od vladajuće stranke Fides premijera Viktora Orbana. On sam pad popularnosti sopstvene stranke i uspon Jobika već dugo pokušava da zaustavi tako što se i on bavi temama desnih ekstremista – očigledno neuspešno. Većina mađarskih politikologa slaže se da je Orban na taj način samo dodatno ojačao desne ekstremiste.

Takođe Orbanovi ljudi u vladi doprineli su i široko rasprostranjenoj ravnodušnosti prema žrtvama serije ubistava Roma. Javne komemoracije za žrtve uz učešće šefa države i vlade u Mađarskoj još nije bilo, a tek prošlog proleća, nakon jakog pritiska građanskih aktivista, preživeli serije ubistava i porodice žrtava dobili su sitne odštete.

Slično kao i u slučaju NSA u Nemačkoj i na mađarskoj državi leži velika odgovornost zbog ubistava Roma: da su istražioci radili svoj posao kako treba i da su tajne službe prosledile informacije koje su imale o ubicama Roma, dva poslednja ubojstva u aprilu i avgustu 2009. možda se ne bi ni dogodila. Preživeli do sada nisu čuli ni izvinjenje bivšeg socijalističkog premijera Ferenca Đurčanja, tokom čijeg mandata se dogodila većina ubistava Roma i greške istražnih organa.

Da Vas podsetimo:  Zapečeni kiseli kupus u pivu sa krompirom i kobasicama – Specijalitet koji se ne zaboravlja!

Mnogo otvorenih pitanja

Istovremeno, veliki broj pitanja oko ubistava i dalje ostaje otvoreno, smatra liberalni političar Jožef Guljaš. On je 2009. i 2010. bio član parlamentarnog Odbora za istraživanje ubistava Roma, a i danas se, zajedno s grupom građanskih aktivista, brine o preživelima i porodicama ubijenih. „Postojao je najmanje još jedan sukrivac, kao i njihovi pomagači o kojima ništa ne znamo“, uveren je Guljaš. „Vlasti na ta pitanja još nisu dale odgovore.“
Strategija za Rome koja ne pomaže

Preživeli i njihove porodice danas skoro svi žive u velikom siromaštvu. Zato i nisu mogli da prošlog petka doputuju u glavni grad Mađarske na izricanje presude. Država im pritom nije ponudila bilo kakvu mogućnost organizovanog prevoza.

Među njima je i Tako ni Kristijan Ronto. Ni on nije mogao da ode u Budimpeštu. Bilo mu je 19 godina kad je jedan od ubica 15. decembra 2008. godine pucao u njega sa razdaljine od 70 metara i pogodio ga u području karlice. Jedva je preživeo i celog moći će da samo ograničeno obavlja fizičke poslove.

Kristijan se nada da presuda ubicama neće biti promenjena. Samo šofer je, smatra, trebalo da dobije najmanje dvadeset godina zatvora. Kristijan Ronto ne može da shvati zašto se to dogodilo: „Otkud im pravo da sude o životu drugih? Otkud im pravo da odluče ko se ubraja među Rome i zbog toga mora da umre?!“

Keno Ferzek

Dojče vele

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime