Maja podnela ostavku, a da toga nije svesna

0
651

majaDa li je Maja Gojković, predsednik Narodne skupštine Srbije, svesna šta je neki dan uradila na redovnoj radnoj sednici Skupštine? Verovatno da u tom momentu nije bila. A i kao predsednik, i u tada predsedavajući, predsedavajuća, svejedno, i kao iskusni pravnik, i kao iskusni advokat i kao prva među jednakima verovatno da je i najbolji poznavalac i tumač Poslovnika o radu Skupštine, trebalo bi da jeste svesna.

Da li je ona svesna da je odbijanjem da dalje vodi sednicu parlamenta, predavši vođenje potpredsedniku Bečiću, umalo nije podnela ostavku na svoju funkciju? Verovatno da nije svesna. A trebalo bi, velim, da jeste svesna.

Da je Maja Gojković rekla poslanicima da je boli glava, da je umorna, da mora hitno da ode zbog nečega veoma važnog, zbog državničkih poslova, na primer… itd, hajde de. To su svi dosadašnji predsednici i predsedavajući činili, a to sada čini i ona. Ali usred zasedanja, usred polemike, usred „replika“ i „javljanja po poslovniku“ da predsednica jednostavno saopšti da ona neće i ne želi dalje da vodi takvu sednicu, jer se ona ne slaže… da uzme svoje papire i da ode, e to ne može ni na zboru birača negde… bog zna gde.

I šta sad?

Toga „šta sad“ u Poslovniku nema. Takav detalj, takav slučaj, takav postupak niko ni u snu nije mogao da predvidi pa da ga, za svaki slučaj, ugradi, odnosno unormira u Poslovnik. Pa da se u skladu s Poslovnikom predsednica, prva među jednakima, kazni. Kao što su kazne predviđene za ostale „jednake“.

I šta sad, ponavljam?

Ništa, odgovaram.

Jer ne verujem da će predsednica Skupštine izreći sebi opomenu, kazniti se oduzimanjem od plate ili bilo šta drugo a što je Poslovnikom predviđeno za ostale „jednake“, odnosno „nejednake poslanike“.

Da Vas podsetimo:  Novinarka Ćeriman: Otkaz u RTK poslednji čin višegodišnje torture

A da će Maja Gojković podneti ostavku, to sigurno neće. I ne treba.

Jer ovom je napaćenom narodu kojekakvih izbora i rekonstrukcija vlada preko glave. Mada bi ostavki trebalo… Ali…

A poslovnike ne poznaju (ili ne čitaju) ni naši ministri – oni nikako da shvate, a niko im nije ni objasnio da je Narodna skupština Republike Srbije više telo od Vlade Republike Srbije. Njima nikako nije jasno da se na zasedanju novog saziva Skupštine poslanici glasaju za Vladu, a ne da se na sednici Vlade glasa za Skupštinu. Ministri bi trebali tiho, jasno, kulturno da predlažu, obrazlažu, objašnjavaju, odgovaraju na poslanička pitanja. Bez obzira koliko ta pitanja njih nerviraju ili odudaraju od onoga o čemu oni govore. I ne bi trebalo da ulaze u svađe i stranačka prepucavanja sa poslanicima.

Dok postupak Maje Gojković, predsednika Narodne skupštine Srbije, zahteva hitnu doradu Poslovnika o radu Skupštine.

Kad se već ne može, a i ne treba bilo šta drugo. Jer dok se ovo piše, Maja Gojković predsedava. Rasprava teče… I nema ljutnje: opozicija ima pravo da priča šta želi. Opozicija i jeste u Skupštini kako bismo mogli da kažemo kako je kod nas demokratija. Pa nije valjda predsednica Gojković zaboravila kako je to bilo ranije, kakvih je ljutih rasprava i polivanja vodom bilo kad je ona bila u opoziciji. Pa se nije Maršićanin dizao, uzimao papire i odlazio, uz reči: Ja neću dalje… Nije, valjda, zaboravila…

A da li je ona zaista svesna da postupkom odustajanja i ustajanja umalo nije podnela ostavku?

Verujem da još nije.

Jer, zapisa Vuk: „Nauka je jedna muka, a oduka dvije muke“. Pa sad nek ovu poslovicu tumači kako je kome volja.

Da Vas podsetimo:  Nema procene isplativosti Telekomove kupovine Kopernikusa, vidljiva samo dugovanja

Intermagazin.rs

Miloš Kordić

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime