Majci iz Velike Ivanče oduzeli novorođenče

3
3804
Foto: Printskrin Jutjub/Eksploziv

Gorici Milojković (22) iz Velike Ivanče, Centar za socijalni rad oduzeo je sina starog 20 dana, zbog navodno neadekvatnih uslova života. Dete je oduzeto pre 20 dana, i do danas ni Gorica ni njena porodica ne znaju šta je sa detetom, ni da li će im biti vraćeno.

Gorica je rođena sa smetnjama u razvoju. I ona i njena dva brata išla su u Školu za specijalno obrazovanje.

– Gorica se udala za jednog momka iz sela, ali je on puno pio i zato smo ga oterali iz kuće. To je bilo u njenom petom mesecu trudnoće. Ona je sve vreme bila kod nas u kući, sa nama i dvojicom braće. Uoči Nove godine, 29. decembra se porodila. Dobila je sina Nikolu. Niko od nas nije bio srećniji. Nismo ni slutili šta će da se desi”, kaže Goričin otac Rade.

Rade kaže i da je, posle porođaja, dolazila patrožana služba iz mladenovačkog Doma zdravlja: “Gorica je bila toliko srećna što je dobila Nikolu. Brinula je o njemu, dojila ga…Nikola nam je obasjao kuću. I onda su pre 20 dana došli ovi iz Centra za socijalni rad. Ja nisam ni bio kod kuće. Bile su Gorica i moja supruga. Uhvatile su ih na prepad, na brzinu. Dali su Gorici neki papir da potpiše. Ne znam ni koji, jer nam nisu ostavili duplikat i odneli su dete. Kada sam stigao kući, Nikole nije bilo, a njih dve obe plaču i kukaju”, priča Rade.

On kaže da su njegovoj ćerci Gorici rekli samo da dete nema adekvatne uslove za život, da je kuća stara, da “duva od prozora” i da dete ide u Dom u Zvečansku. I tako se završilo. – “Dva puta sam od tada išao u Centar za socijalni rad, ali je žena koja je vodila slučaj otišla na bolovanje. Juče me je zvala telefonom. Rekla mi je da mogu da dođem po nosiljku i ćebence. Rekao sam joj da nosiljku mora sama da vrati, ali sa mojim unukom unutra”, kaže Rade.

Da Vas podsetimo:  Detalji sukoba naših vojnika sa NATO trupama na Kosovu

On kaže i da njihova kuća jeste stara, da nemaju redovna primanja, ali da imaju dosta imovine, traktor, baštu, stoku i da on sa sinovima može da zaradi dovoljno za njihovu porodicu. – “Zar je siromaštvo greh u Srbiji? U mojoj kući niko nije gladan. Ne bi bio ni moj unuk Nikola. Uradiću sve da se moj unuk vrati kući. To mi je jedina želja,” kaže Rade.

On kaže i da ga je danas posetio seoski sveštenik, ljudi iz opštine, da je razgovarao sa advokatima: – Opština je obećala da će mi pomoći oko kuće, da to bude bolje, funkcionalnije. Biće to gotovo za 15-tak dana sve, a onda će morati da mi vrate mog Nikolu. Mi i ne znamo gde je on, da li je u Domu, da li su ga dali nekoj hraniteljskoj porodici, ali uradićemo sve da nam se vrati kući, kaže Rade.

Sa Radetom smo se čuli dok je bio na imanju, sat i po od kuće. Kaže da ćerku i suprugu ne može da smiri od kad im je oduzeto dete. “Gorica samo plače, pati, kao i svaka majka. Ona jeste bila u Specijalnoj školi, ali je sposobna da bude majka, to svi znaju”, kaže Rade.

Jedna od komšinica Milojkovića kaže da su oni bili presrećni kada se Nikola rodio: “Znam da su odmah otišli u prodavnicu i kupili sve za dete. I prašak i bohor i vodu… Nisu uopšte žalili pare za unuka. Gorica je vrčo čista, brižna majka. Oni su svi poštena porodica, i zbog siromaštva, nisu smeli da im uzmu dete jer u selu ima i siromašnijih porodica, pa su sva deca uz roditelje. Ako su to uradili zbog Gorice, morali su prvo da urade neko psihološko veštačenje, da neko stručan utvrdi da li je ona sposobna, a ne tako da joj na brzinu oduzmu dete, kaže komšinica Milojkovića.

Da Vas podsetimo:  U prokupačkom selu Vlasovo prvo venčanje posle pola veka

Centar za socijalni rad kontaktiran je kako bi se utvrdilo zbog čega je Gorici Milojković oduzeto dete staro svega 20 dana, međutim dobijen je uopšten odgovor.
– Izmeštanje deteta iz primarne porodice je mera za kojom Centar za socijalni rad kao organ starateljstva poseže u situacijama kad je dete životno ugroženo, ili kad postoji razuman povod da se veruje da bi nepreduzimanjem ove mere dete bilo izloženo daljem ozbiljnom ugrožavanju. Zaštita dece je uvek na prvom mestu i uvek se procenjuje šta je najbolje za njih – navodi se u odgovoru.

Ukoliko želite da pomognete porodici Milojković kontaktirajte redakciju Eksploziva na 011 209 1000.

Kurir/BKTV/Eksploziv

3 KOMENTARA

  1. Znam porodicu u Beogradu u kojoj je rodjeno i raslo dete, inače unuk poznatog, ali preminulog kriminalca. Dete je očuvala prabaka. Jer niko drugi nije imao vremena, ni volje da ga gaji. Desio se. Slučajno. Ali je nosio ime i prezime tog poznatog „junaka“, pa je baka, inače i sama polupokretna sa velikim srcem i voljom očuvala. Nosio je ime njenog sina. Dete je raslo u užasnim uslovima. U stanu sa psom i mačkom čiji je izmet jeo kada je bio gladan. Ugalj koji je padao po podu dok su grejali njime, takodje. Imali su, naravno, šta, ostavio je taj „delija“ iza sebe pozamašne gomile. Ali sem bake niko nije imao vremena da ga nahrani. A baka nije mogla uvek, a htela je. Dete je odraslo sa govornom manom, jer je oponašalo govor bake koja je jedva i pričala pored toga što se jedva i kretala. Možete još i da zamislite koliko je bio čist, ako je stalno bio gladan. Tek koliko se puta sa njim neko poigrao. Igrao se žaračem. Kada je prohodavao, a terasa otvorena bila, baka ga je svojim štapom zaustavljala lupajući ga po prstima da ne izadje na terasu i padne sa trećeg sprata. Eeeeee, to dete je posećivala patronažna sestra, videla uslove. Dete krenulo u školu, svi su znali celu priču, evo kao što je i sama znam. Naravno da su znale i socijalne radnice, radile su u susednoj ulici od njih. Svi su sve znali, ali niko nikada obratio pažnju na to nije, jer tobože kako bi neko prozvao tako „uglednu“ i „cenjenu“ porodicu srpskog „junaka“. Ali zato su očas posla ovoj jadnoj ženi oduzeli jedino svetlo u njenom životu. E, to je Srbija.

    • Ipak me cudi da SVI koji su znala nisu I sami nesto preduzeli? . Sto se nije nasao neko da ga usvoji ili sve prijavio polociji? Dakle nije samo drzava nego I pojedinci
      Zao mi je sto sve nisam znala ranije. Sta je sada sa tim detetom I koliko.je stsr?

  2. Беше ли у Србији институција „заштитника грађана“, да заштити пре свега оне који нису у стању да се сами одбране? Да провери да ли социјалне службе поступају по закону, да ли су заиста тако „забринуте“ за добробит деце, или је њихов покретачки мотив криминалне природе? За шта Зоран Пашалић прима плату?

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime