Majstor i samouki vajar iz Leposavića – od siporeksa do gline

0
528

Samouki vajar Dragan Novaković zvani Beli iz sela Slatina kod Leposavića, dane provodi radeći u svojoj majstorskoj radionici sa strugom i bušilicom gde iz prikrajka stvara umetnička dela.

Dragan na svom vajarskom stalku svakodnevno majstoriše, što ga, kako kaže, opušta. Sa druge strane, uživa i u stvaranju novih umetničkih dela rukama zamazanim glinom. Njegov talenat primećen je dok je u srednjoj školi pravio „figurice od siporeks bloka“ jer, kako kaže, tada nije postojala glina, dok se ljubav prema ovom umetničkom izražaju rodila mnogo pre toga, kada je takođe od siporeksa napravio pikslu sa šapama lava.

Danas je siporeks zamenila glina, međutim, umetnička dela pravi i od drugih materijala.

„Od starog gvožđa ispupčenog, elipsastog, ispredenog, zarđalog, nakon farbaranja i čišćenja može da ispadne umetničko delo“, smatra Beli.


Novinaru RTK2 koji je radio prilog o ovom umetniku opisao je proces stvaranja umetničkog dela.

„Prvo uzimam negativ, pa onda pozitiv – koji je glina, pa se onda prema negativu lije pozitiv u bronzi“.


Draganovi „klijenti“ su uglavnom privatna lica.

Kaže da sve radi po porudžbini, kao i da u poslednje vreme „ima više umetničkih duša koje se javljaju“, te samim tim i više posla.

Od svojih dela izdvaja „bistu pokojnom šumaru koja se nalazi u Krnjinu, te figuru golubice za nadgrobni spomenik ali i figuricu Patrijarha Pavla, nalik spomeniku ispred crkve u Leposaviću“.

Osim toga, ovaj umetnik pravi i pločice za vrata, ikone, kandila, mesingane kadionice, mesingana slova i krstove.

Njegova želja je da napravi figure koje će nadživeti sve, zato, ako prolazite kroz Ibarsku Slatinu, svratite u omalenu zelenu garažu, možda i pronađete nešto što Dragan stvara, a šta može da zadovolji vašu umetničku znatiželju.

Da Vas podsetimo:  Oživeli su seoski turizam i na internetu predstavili NAJLEPŠA SELA SRBIJE

Video prilog o Draganu Novakoviću-Belom pripremio je Ivan Vučković za RTK2.

Izvor: RTK2

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime