Makedonija i „šarena revolucija“

0
1092

] U SKOPLjU su i sinoć održani antivladini protesti pristalica “šarene revolucije”, koji su prema tvrdnjama makedonskih medija naklonjenih opoziciji, najmasovniji dosad.

Makedonski portal Plusinfo navodi da su se u Skoplju okupile desetine hiljada ljudi, ali snimci pokazuju da ih nije bilo ni 8.000.

Međutim, koliko god da ih je bilo – večerašnje okupljanje je dokaz da su inspiratori „šarene revolucije” dodali gas i da su u nju uložili dodatni novac.

Šta se tačno dogodilo večeras i za šta su dirigentima iz zapadnih ambasada bile potrebne večerašnja masovnost i demonstracija sile – pokazaće naredni dani.

Zahtevi

Revolucionari ponovili zahteve da Ustavni sud donese odluku o ustavnosti osnivanja Kancelarije specijalnog tužilaštva, da se formira privremena vlada, da se civilni sektor uključi u sve buduće pregovore i da makedonski predsednik Đorđe Ivanov podnese neopozivu ostavku.

Šta se tačno dogodilo večeras i za šta su dirigentima iz zapadnih ambasada bile potrebne večerašnja masovnost i demonstracija sile – pokazaće naredni dani. Videće se: da li će Zapad dati komandu za radikalizaciju protesta i prelazak Rubikona.

Videće se: da li će Zapad dati komandu za radikalizaciju protesta i prelazak Rubikona.

Kako god se stvari dalje razvijale, demonstranti su u Skoplju uzvikivali: “Ne gine vam zatvor”. Činili su to ispred zgrade Sobranja.

Prethodno su na zgradu Ministarstva pravde bacili boju, a prozore zasuli kamenicama.

Po tradiciji, protest je, kao i inače, počeo ispred zgrade Specijalnog javnog tužilaštva u znak podrške radu te institucije, a održan je nakon isteka “ultimatuma”, 18. juna, koji su “šareni revolucionari” dali Ustavnom sudu da se izjasni o ustavnosti Specijalnog javnog tužilaštva.

Oni su ponovili zahteve da Ustavni sud donese odluku o ustavnosti osnivanja Kancelarije specijalnog tužilaštva, da se formira privremena vlada, da se civilni sektor uključi u bilo kakve buduće pregovore i da makedonski predsednik Đorđe Ivanov podnese neopozivu ostavku.

Da Vas podsetimo:  Teror u Crnoj Gori: Od Žute grede do žute minute

Demonstranti su imali zadatak da stignu i do zgrade „običnog” tužilaštva, ali je policija zatvorila most „Goce Delčev”.

Večerašnji protest je, po svemu sudeći, bio povezan i sa „makedonskim zasedanjem” u Briselu ministara spoljnih poslova EU.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime