Mala matura (u Srbiji)

Velika svadba (u Belgiji)

0
673

mmatura-policijaVeliki poraz profesije, celog prosvetnog sistema i svih nas. Kao što je poznato, deca uče više iz postupaka odraslih nego iz njihovih reči. Šta su sad naučila iz toga što policija i BIA moraju da obezbeđuju njihove testove za malu maturu – treba i to staviti kao pitanje u neki obezbeđen test. Za veliki maturu ćemo možda morati da angažujemo inostrane bezbednosne agencije. Što je sigurno – sigurno.

Za kakvu-takvu utehu svima koji ovih dana prate policijske mere obezbeđivanja testova za naše male maturante – reklo bi se da još uvek ima i gore.

U Belgiji u okviru programa obrazovanja za toleranciju prema gej populaciji, u školi je organizovana „svadba“ dva dečaka.

Ili je možda pre za uzbunu. Jer ako bi nekim čudom Evropska unija opstala dok mi, još većim čudom, u nju ne uđemo, nema sumnje da bismo se istakli pokazujući kako smo napredniji od svih njih tamo.

svadba-dva-decakaPošto smo od dvehiljadite na ovamo uradili sve da oborimo nivo nastave, da uništimo autoritet nastavnika, da upropastimo normalnu povezanost nastavnika i roditelja, da decu učimo samo njihovim pravima ali nikako ne i obavezama, pošto smo ukinuli bilo kakav jasan sistem vrednosti jer u sistemima vrednosti uvek postoji i neka netolerancija, makar prema ne-vrednostima, ne sumnjam da već ima evropskih glava ovde koje smišljaju kako ćemo zaseniti sve što u međuvremenu smisli bilo ko u Evropi. Ne bih nikome da dajem još i ideje ali ima toliko neiskorišćenih gluposti da je prosto gre´ota.

Ne treba ovim da se bavimo da bismo likovali i tešili se. Nego da se konačno setimo da pod hitno moramo da uradimo nešto ozbiljno sa našom prosvetom. Zemlja u situaciji u kakvoj smo mi, mora sve karte da baci pre svega na prosvetu i kulturu. Da bi moglo prvo da dođe do moralne i vrednosne obnove a tek onda će biti moguća i svaka druga obnova. Crkvu i ne pominjem – zato što je njena uloga u trenutnoj situaciji možda i najznačajnija, ali mi prvo treba da se saberemo.

Da Vas podsetimo:  Porodice Vučić, Brnabić, Kisić i Mali među najbogatijim u Srbiji!

Đakon Nenad Ilić

Stanje stvari

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime