„MAMA ĐUĐIN SIR“: Iza delicija omiljenih Novosađanima stoji ova uporna žena

0
115
Foto: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com

Slani i slatki rolovani sirevi sa neobičnim nadevima, sveže kugle mocarele, mladi sir u kriškama, čizkejk i druge vrste delikatesa od mleka iz „Mama Đuđine“ radionice poslednjih nekoliko godina totalni su hit kod naših sugrađana. Žena koja kompletan proces proizvodnje obavlja sama – od muže krava do dostave – konstantno obogaćuje svoju ponudu, pa se kupci trenutno oduševljavaju ukusnim sirom za grilovanje, koji škripi pod zubima.

Na raznim gradskim manifestacijama, čak i kada se oko nje nađu drugi proizvođači sireva, oko njene tezge je uvek gužva. Da su Đuđini sirevi i izgledom i ukusom dopadljivi, nema sumnje, a ova vredna preduzetnica tvrdi da je ključna ljubav sa kojom radi ovaj, nimalo lak, posao. Ona je, pak, ima na pretek, te ne čudi što je pobrala brojna zvanična priznanja i što je primećena gde god da se pojavi.

PRELASKOM U SELO ODLIČNO SE SNAŠLA

Zanimljivo je da Đurđinka Jovanov Đuđa nije ni sanjala da će se baviti ovim poslom, jer se rodila i odrasla u Novom Sadu, gde je završila Srednju grafičku školu. U svojoj devetnaestoj godini udala se za svog sadašnjeg supruga Zoranatrgovca stokom i prešla da živi u Kovilj. Na svom poljoprivrednom gazdinstvu Zoran je gajio svinje i druge životinje, a krave mu nisu bile u planu. Đuđa se godinama bavila odgojem trojice sinova, a onda se desio presudni momenat.

– Jednog dana smo dobili tele, a ubrzo za njim nabavili smo i kravu, jer je mladunčetu trebalo da sisa. Sećam se da sam je prvi put pomuzla jedne Badnje večeri i susrela se sa nečim što mi je do tada bilo strano. Nakon toga me je Zoranova tetka naučila kako se pravi rolovani sir i dala mi savet kojim se i danas vodim: da će sve dalje zavisiti isključivo od moje volje, energije i ljubavi. Tako je i bilo – opisuje naša sagovornica kako je tekao sam početak njenog biznisa.

Da Vas podsetimo:  Srbislava i Vasilije nisu voleli posao od 9 do 5, pa su odlučili da rade U PRIRODI: Oni žive od drveta, ali ne seku stabla

Zahvaljuju telencetu, ali i njenoj velikoj upornosti, danas postoji čitavo carstvo vrhunskih – poznat i priznat brend „Mama Đuđin sir„.

Foto: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com

ĐUĐINE DELICIJE OD SVEŽEG KRAVLJEG MLEKA

Đuđini sirevi su potpuno prirodni, bez bilo kakvih veštačkih dodataka. Naša sagovornica najpre je postala poznata po rolovanom siru. S obzirom na to da onaj „klot“ ima blag mlečni ukus, možete zamisliti tek kakvi su kad su punjeni raznoraznim nadevima: pestom od rukole, suvim vratom, kobasicom, urnebesom, maslinama…

No, tu nije stala. Za sladokusce, pravi i slatke varijante rolovanog sira: sa čokoladom, prženim šećerom i bademima, orasima i medom, rafaelo filom, malinom i belom čokoladom, urmom, dinjom… Zapravo, prva je u Srbiji koja je tržištu ponudila slatke sireve, za koje kaže da se, po pravilu, jedu nakon obroka, kao dezert.

Foto: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com, privatna arhiva

Dalje se nižu snežno bele kugle mocarele, pikantni dimljeni sirmladi sir u kriškama, pletenica od sira, domaći puteri sa i bez dodataka, čizkejk

Poslednja inovacija iz njene radionice je sir za grilovanje, koji „trpi“ visoku temperaturu, a „obara s nogu“ sve koji su ga okusili. Dovoljno je „baciti“ ga na gril ili tiganj, propržiti obe strane po nekoliko minuta i kuhinjom će vam se širiti primamljiv miris. Tako grilovan, savršeno ide uz sveži paradajz, a kada vam zaškripi pod zubima, nećete znati šta je dosta.

Ukoliko poželite ove mlečne delicije, Đuđu možete kontaktirati putem njene Fejsbuk stranice ili pozivom na broj 062 51 20 88.

OVENČANA NAGRADAMA

„Mama Đuđin sir“ je pokupio nagrade na svim značajnim gastronomskim manifestacijama, od kojih ističemo Balkanski festival sira (za inovaciju) i Novosadski poljoprivredni sajam (zlatne medalje).

– Na jednoj beogradskoj manifestaciji mojoj tezgi je prišao poznati glumac i TV voditelj, kojeg ja tog momenta nisam prepoznala, i probao, a potom i kupio moj sir. Tek kad je otišao rekli su mi ko je to, a ja se još čudila što nas svi slikaju – kroz smeh prepričava vredna proizvođačica sira.

Da Vas podsetimo:  Pitao sam ljude da mi iskreno kažu koliko su blejali napolju pre izolacije
Foto: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com, privatna arhiva

Već dugo sarađuje sa koviljskom vinarijom, koja svojim, neretko znamenitim gostima, uz vina nudi i Đuđine zalogaje. Takođe, njeni sirevi nalaze se na redovnom meniju restorana „Katun“ u Beogradu, poznatog po domaćim jelima.

S obzirom na to da su, pored toga što su kvalitetni i ukusni, ovi sirovi i izuzetno dekorativni, često su ukrasi svečanih trpeza na raznim proslavama i bitnim događajima, pa su se degustirali i u francuskoj ambasadi.

KAD SE VOLI, NI NAJTEŽI POSAO NIJE TEŽAK

Ova žena preko ruku „prebaci“ preko 700 litara tečnosti dnevno, na nogama je od ranog jutra, a obavlja sve – od čišćenja hranjenja i muže krava, preko proizvodnje (često do duboko u noć), pa sve do dostave, koju obavlja sredom po Novom Sadu, a subotom po Beogradu.

– Mi koji imamo svoje krave, dakle proizvodači od A, nemamo dovoljnu podršku. Većina ljudi i ne razmišlja o tome da li proizvođač sira mora da brine i o muži, zdravlju krava, ispravnosti mleka i svemu što ovaj posao podrazumeva, ili kupuje već pomuženo mleko. Bilo bi lepo kad bi kupci i to imali u vidu, pa kupovali domaće sireve umesto, recimo, uvoznih – ističe sagovornica portala Moj Novi Sad.

Ipak, koliko god da joj je dan naporan, pa čak i kad se desi da krave sruše kantu sa mlekom ili nešto drugo krene po zlu, Đuđu smiruje „druženje“ sa njima, jer kaže da krave imaju karakter, baš kao i ljudi.

Iako većinu vremena provodi na ogromnom porodičnom gazdinstvu, okupirana poslovima, ovu Koviljčanku rado pozivaju na razne manifestacije i skupove žena preduzetnica, gde je nekoliko puta bila i govornica. Već je zapažena kao žena koja uvek vodi računa o svom izgledu.

– Kada me vide našminkanu i doteranu, redovno se dešava se da mi ne veruju da sam ja žena koja muze krave i pravi sir, ali ja samo želim da svoje savršene proizvode savršeno i predstavim – s osmehom govori ova preduzetnica i dodaje da se još prepričava anegdota kada su je, nakon večernjeg izlaska, prijatelji zatekli u štiklama u štali, gde je nakratko ušla da proveri krave.

Da Vas podsetimo:  Ima 97 godina, a Grad neće da mu pomogne

Otkako se pojavila korona, primetno je da su ljudi pojačano kupovali domaće proizvode, jer su više poveli računa o svom zdravlju. Zato je Đuđa s početka pandemije imala više porudžbina nego ikada.

SLEDEĆI KORAK – RESTORAN?

Vredna Đuđa mašta o tome da otvori lokal u Zmaj Jovinoj ulici, u kojem bi Novosađani mogli da popiju čašu hladnog domaćeg mleka umesto limunade.

– Služila bi se slana i slatka jela sa sirom, kao što su smočanski kačamak, palenta u mleku, cicvara, pita i rezanci sa sirom, tiramisu, čizkejk, štrudla… Na licu mesta bih mušterijama mogla da pravim kiselo mleko ili mocarelu, koju mogu da ponesu i kući, ali i griz u mleku, kojim bi roditelji mogli da nahrane bebe – deli sa nama svoje planove.

Foto: Aleksandar Jovanović/mojnovisad.com, privatna arhiva

U ostvarenje ovog sna upustila bi se ukoliko bi našla adekvatnog poslovnog partnera sa kojim bi ušla u ovakav projekat, a volela bi i kad bi bila u mogućnosti da redovno radi radionice sa decom.

– Prošle godine sam ostvarila saradnju sa jednim novosadskim vrtićem, pa sam na svom gazdinstvu ugostila 28 mališana, sa kojima sam zajednički pravila mocarelu. Gradskoj deci je zanimljivo da vide krave, muzilice i sve ostale životinje koje imamo, a sir koji smo pravili su poneli kući, posle čega su mi slali slike toplih sendviča – opisuje nam i ovo iskustvo.

Sledeći put kad vidite Đuđu za tezgom na nekoj od manifestacija, strpljivo stanite u red – biće sira i za vas, jer njoj nije teško da ga pravi i po celu noć, ako zatreba. Verujemo da su baš zbog te ogromne ljubavi prema poslu njeni specijaliteti tako brzo i lako našli put do novosadskih trpeza i srca naših sugrađana.

Svetlana Bogićević
Izvor: Moj Novi Sad

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime