Mama, tata i trinaestoro Ristića pokrenuli sopstveni posao

0
1119

risticiMama, tata i jedno, eventualno dvoje dece, stereotip je porodice u Srbiji. Ali to nije bio cilj Nebojše i Jasmine Ristić iz Vrnjačke Banje, čijom kućom se svakodnevno prolama smeh i graja njihovih trinaestoro mališana! Ovu neobičnu i verovatno najbrojniju porodicu u našoj zemlji osim roditelja čini devet sinova i četiri kćerke – Ivan (18), Nikola (15), Petar (13), Pavle (11), Branko (10), Sara (8) , Tamara (7), Luka (6), Marko (5), Đorđe (4), Ivona (3), Mateja (20 meseci) i Jana (6 meseci). Svi zdravi, pravi, nasmejani i voljeni.

Uz devizu “svi za jednog, jedan za sve”, dok je “glava porodice” zaposlena u lokalnom komunalnom preduzeću, Ristići su se zajednički oprobali u banjskom turizmu, izdavanju apartmana. O tome koliko će im porodica brojati članova i kako će uspevati da izađu na kraj sa obavezama, nisu unapred razmišljali, puštali su da ih život spontano vodi.

– Za svaku novu bebu shvatili smo da je želimo, a glavna odluka bila je najpre na Jasmini – kaže trinaestostruki tata. – Srećom, ni u jednoj trudnoći, a ni na porođajima nije bilo nikakvih problema. To je jedan od faktora koji je doprineo da se svaki put odlučimo da se naša porodica proširi za još jednog člana.

Ristići nisu od onih koji se busaju u grudi brojem dece niti su prinuđeni da zavise od tuđe pomoći. Vredno rade, a decu, za koju se trude da budu dobra i lepo vaspitana, malo-po malo uključuju u porodični posao. Mada je teško, ni u čemu ne oskudevaju, a lepotu zajedničkog odrastanja, igre i međusobne povezanosti ne može niko da im oduzme.

U vreme kada svi pričaju koliko je finansijski, mentalno i na svaki način roditeljstvo u Srbiji teško, porodica Ristić je primer da se sve može kad se ruke slože. Dinamičan, naporan i predug je svaki Nebojšin i Jasminin dan, a kad konačno uveče umorni sednu, shvate da im je najdragocenije – vreme.

Da Vas podsetimo:  BORBA ZA ŽIVOT Od nasilnog supruga pobegla iz porodične kuće u starački dom

– Dnevno treba mnogo vremena da odvojite da biste vaspitali decu. Nemoguće je da teret odgajanja ovoliko dece padne na jednu osobu, Jasmina i ja ga delimo podjednako. Imamo i pomoć, Jasminina majka i sestra uskaču kada god je potrebno – iskren je Nebojša. – Oboje podjednako učestvujemo u vaspitanju mališana i trudimo se da jedno drugom ne protivrečimo, niti da se mešamo u odluke onog drugog, da mu ne bismo potkopali autoritet. A meni je zapalo da budem onaj stroži.

Neke posebne tajne i recepte Ristići nemaju. Trude se najviše što mogu i uče decu da se međusobno cene, vole, ali i da uče jedni od drugih. Najstariji Ivan proslaviće punoletstvo u junu, najmlađa Jana ima tek šest meseci, a sve ih uče da budu samostalni i nezavisni.

– Naša deca krenu u obdanište tek kada nauče da sami idu u toalet, sami da jedu, obuku se. Trudimo se da im damo lepu osnovu za samostalnost, a i oni uče jedni od drugih. Doduše, kako lepe stvari, tako i nestašluke – uz osmeh dodaju Ristići. – Od šest školaraca, koliko ih trenutno imamo, uvek stariji pomažu mlađima, koji često sve dobiju na tanjiru.

I dok su komentari okoline, komšija i poznanika, kao i meštana Vrnjačke Banje pozitivni, u zemlji u kojoj se svi pozivaju na natalitet jedino državu kao da nije briga za jednu ovakvu porodicu. Nebojša sa velikim ogorčenjem priča o ponašanju države i propisima koji se često graniče sa bezobrazlukom kada je u pitanju pomoć porodicama, naročito onim velikim.

– Da me ljudi ne shvate pogrešno, nama kao porodici pomoć nije potrebna, mi sami svojim trudom i znojem zarađujemo dovoljno za normalan život. Uz porodično nasleđe, sve što imamo plod je našeg truda – pojašnjava Nebojša – ali smo razočarani i kritikujemo sistem koji je loš i koji treba da se promeni, a mi kao roditelji da se udružimo u pokušaju da nešto promenimo. Država je teret pomoći porodicama prebacila na lokalni nivo, sve se radi bez ikakvog rezona. Zašto samo prvo četvoro dece dobija dečji dodatak, zašto bi moje peto dete bilo manje vredno od četvrtog? Nedavno sam pitao ljude iz Centra za socijalni rad zašto nikada ne obiđu porodice sa dosta dece, samo da vide kako žive.

Da Vas podsetimo:  Hrabri kao dabrovi - Priča o drvetu, optimizmu i kreativnosti

Najveća podrška i pomoć Ristićima su – oni sami! Jer kažu, kako starija deca odrastaju, sve su veći oslonac mlađima, pa je i roditeljima svake godine sve lepše a i lakše postignu sve.

Prilagođeno bebama
Porodično nasleđe, plac i kuću u centru Banje, Ristići su pametno iskoristili. Investirali su u izgradnju zgrade u kojoj je sada prostran stan za njih petnaestoro i apartmani koji su deo porodičnog biznisa. U posao uključuju i mališane kako koji sazreva, a osećaj za potrebe gostiju i njihovog odmora pokazuju i tako što u komotnim apartmanima nude krevece ako zatreba, ne smeta im dečja graja, a nije neobično ni da usred noći gostima doture dečji sirup, kojeg u njihovoj kući uvek ima.

HOTEL ZA BEBE

JEDAN od malih i sve brojnijih vrnjačkih apartmanskih hotela sa opremom koju ovakav smeštaj podrazumeva, uključujući i dodatne sadržaje – velnes i fitnes centar, tursko kupatilo, đakuzi, saunu, ili internet-kafe, jesu i Apartmani „Ristić“, pokraj samog izvora Snežnika. Ova porodična ugostiteljsko-turistička firma koju vodi Jasmina specijalizovala se za dečji smeštaj, uključujući i bebe.

– I sami znamo koliko je teško na odmoru sa decom, naročito s bebom u naručju. Zato se trudimo da svima koji ovde dođu na letovanje olakšamo odmor nudeći im takav smeštaj da se osećaju baš kao kod kuće – kaže Jasmina.

http://kraljevo-cafe.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime