Matorčeviću stigla i dvanaesta tužba od Simonovića

0
535

Bivši predsednik Opštine Grocka Dragoljub Simonović ne prestaje da šalje tužbe na adresu urednika portala Žig info Željka Matorčevića, koji je primio i dvanaesti poziv na sud. Vida Petrović Škero: U ovakvim slučajevima namera tužioca može biti da „izludi“ tuženog ili da izazove odustajanja od daljeg pisanja ili mogućnosti pravljenja neke vrste nagodbe

Bivši predsednik Opštine Grocka i visoki funkcioner Srpske napredne stranke ovoga puta je Matorčevića tužio zbog teksta „Poručujem Simonoviću isto što i Šešelj Hagu: možete samo da prihvatite da mi popušite ku*ac i da ćete morati da pojedete sva go*na koja ste iza*rali“, objavljenog na sajtu Žig info 25. aprila 2017. godine.

U tužbi je navedeno da je na Simonovićev račun izneta uvreda samim naslovom, kao i da određene reči nisu stavljene pod navodnike, niti su pojedina slova zamenjena zvezdicom, mada ga to i ne bi spaslo materijalne odgovornosti.

U samoj tužbi interesantno je to što Simonović navodi da je za sporni tekst saznao nedavno.

Simonović je Drugom osnovnom sudu, između ostalog, predložio da donese presudu kojom će se Matorčević obavezati da mu nadoknadi nematerijalnu štetu u iznosu od 300.000 dinara, sa zateznom kamatom, i da mu nadoknadi sve troškove parničnog postupka.

Sa najnovijom tužbom Simonović od Matorčevića potražuje ukupno 3,9 miliona dinara.

Vida Petrović Škero, koja je ranije bila sudija Vrhovnog kasacionog suda, za Cenzolovku je rekla da ovo nije pojedinačan slučaj i da joj je poznato da su neki političari tužili određen medij više od 100 puta.

„Ukoliko neko smatra da mu je povređen ugled kroz objavljivanje tekstova, legitimno je da tuži novinara ili medij, ali se to često zloupotrebljava tako što se podnosi mnogo tužbi, a opšte je poznato da onaj ko gubi parnicu, snosi sve troškove“, objasnila je Vida Petrović Škero.

Da Vas podsetimo:  Bezbedni hakerski obračuni sa medijima: Samo pet presuda posle 79 napada

Ona je dodala da u ovakvim slučajevima, kada se podnose tužbe za pojedinačne tekstove, namera tužioca može biti da „izludi“ tuženog ili da izazove neku drugu reakciju, poput odustajanja od daljeg pisanja ili mogućnosti pravljenja neke vrste nagodbe.

Prema njenim rečima, ovoliki broj tužbi sigurno povećava pritisak na čoveka i ima potencijal da ga iscrpi i psihički i fizički.

Da je iscrpljujuće i naporno, za Cenzolovku je potvrdio i Željko Matorčević.

„Nisam iznenađen! Kad sam dobio 11. tužbu, najavio sam da očekujem 111. Ovim se samo potvrđuju moje sumnje da Simonović hoće da mi oduzme dragoceno vreme kako ne bih mogao da se bavim novinarstvom jer ću se od septembra gotovo svakodnevno sa njim viđati na sudu“, pojasnio je on.

Urednik sajta Žig info napominje da će se „vrlo rado“ odazvati svakom sudskom pozivu, ali da se nada da će i Simonović isto postupiti u slučaju koji se vodi protiv njega, a u kom je osumnjičen kao nalogodavac paljenja kuće novinara Milana Jovanovića.

„Isto očekujem i od njegovog advokata, nadam se da više neće opstruisati suđenje“, zaključio je Matorčević.

Za Željka Matorčevića šira javnost je čula prošle godine kada je u oktobru napadnut i tom prilikom mu je slomljena jagodična kost.

Cenzolovka je, na pitanje da li imaju bilo kakve informacije u vezi sa prebijanjem Željka Matorčevića, od Drugog osnovnog javnog tužilaštva dobila informaciju da je u toku „postupak sprovođenja istražnih radnji“ i da će posle okončanja biti doneta odluka.

Tu informaciju smo dobili 11. jula.

Jasmina Dobrilović
Izvor: cenzolovka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime