Medicinska zabranila mini suknje

0
1051

Geneva Vanderzeil apairandasparediy.comKako će izgledati u školi i na praktičnoj nastavi, đaci niške Medicinske škole moraće pažljivo da biraju jer više u obzir ne dolaze iscepane farmerice, majice na bretele, bluze sa dubokim dekolteom, otkrivenim stomakom ili leđima, ali i dugi nokti i jaka šminka.

Ove i još drugih obaveza propisuje Pravilnik koji će od ove školske godine važiti i za zaposlene, roditelje đaka i druge posetioce škole „Dr Milenko Hadžić“.

Njegovo donošenje zaposleni su jednoglasno podržali na pedagoškom kolegijumu i nastavničkom veću posle čega je Pravilnik o izgledu i odevanju učenika, zaposlenih i posetilaca Medicinske škole usvojio i Školski odbor.

Kako objašnjava direktor Svetislav Mladenović, đaci nisu jedini koji su u školu, kako on ocenjuje, dolazili neprimereno obučeni, već je bilo „slučajeva nakaradnog oblačenja“ i kod onih koji treba da vaspitavaju.

Došao je otac deteta u šortsu i majici na bretele. Kada sam mu rekao da je nepristojno obučen, rekao mi je da pogledam kako su obučeni đaci. Pa oni se ugledaju na svoje roditelje! – kaže direktor.

Ovaj slučaj je, kako kaže, jedan od nekoliko koji je doveo do toga da se ideja od pre nekoliko godina konačno sprovede u delo.

Kodeks-clan-1
Pravilnik propisuje šta je primereno, a šta ne

Zato u školskoj zgradi i na nastavi u Domu zdavlja ili Kliničkom centru đake Medicinske više nećete zateći u helankama, šortsevima, mini suknjama, pantalonama sa spuštenim strukom, u providnoj odeći, japankama ili cipelama sa visokom potpeticom.

U školi je zabranjeno i nošenje kapa, kačketa i kapuljača, ali i odeće sa uvredljivim natpisima ili slikama i navijačkim motivima.

Devojčicama, koje čine više od 80 % đaka ove škole, skrenuta je pažnja i da ne stavljaju upadljivu šminku i ne nose dugu puštenu kosu ili šiške preko očiju.

U skladu sa poslovima koje će naši đaci obavljati, a to su medicinske sestre, farmaceutski i fizioterapeutski tehničari, treba da ih naučimo kako da poštuju pacijente i ustanove u kojima će raditi. Ako ih mi tome ne naučimo, ko će? – pita direktor Mladenović.

Da Vas podsetimo:  Primarijus doktor Miodrag Lazić - Savremenik i heroj

Da li je Pravilnik prestrog?

Ova ideja se ne dopada svim đacima jer smatraju da su pravila ipak prestroga.

U redu je za mini suknje, gola leđa i stomake, ali zašto ne mogu u helankama na fizičko ili da nosim puštenu kosu ako mi je uredna? – pita jedna učenica III razreda.

Njenom drugu smeta što više u školi neće moći da nosi duksericu u bojama svog omiljenog fudbalskog kluba.

Ipak je preterano sve to – kaže đak II razreda.

Kako kaže direktor, oni koji ne ispoštuju Pravilnik neće biti disciplinski kažnjeni. Prvo će uslediti opomena dežurnog nastavnika ili razrednog starešine, a ako se slučaj ponavlja, đak će biti poslat kući da se presvuče.

S. Janačković

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime