Mediji – još jedan kamen spoticanja između vlasti i opozicije u Nišu

0
561

Dok opozicija tvrdi da u Nišu vlada medijski mrak i kritikuje nepravednu raspodelu novca medijima, pa zbog toga bojkotuje parlament i traži radnu grupu koja bi se bavila ovim problemom, predstavnici vlasti hvale podelu para i kažu “da je javna debata prevaziđena”.

Odbornik Niške inicijative Srđan Nonić na poslednjoj sednici niškog parlamenta pokušao je da otvori diskusiju o stanju medija i javne debate u Nišu i tako prenese u Skupštinu svoje zahteve sa protesta ispred Gradske kuće.

Predlog proširenja dnevnog reda mu je odbijen, kako je objasnio predsednik Skupštine Rade Rajković, zbog formalno-pravnih nedostataka. Nonić kaže da je to i očekivao, ali da to ne menja činjenicu da debate nema i da su pojedini mediji privilegovani.

Promena toga je, prema planu Niške inicijative, trebalo da počne formiranjem Radne grupe.

Radna grupa je za ideju imala da prati javnu debatu po svim mogućim temama i da prati famozni konkurs za sufinansiranje medija, koji je već godinama jedna opšta farsa. Sa više desetina miliona dinara se pune džepovi lokalnih moćnika i određenih vlasnika medija, a to su dve porodice – Radomirović i Gašić – rekao je Nonić.

Njegovo mišljenje deli i odbornik grupe “Niš, moj grad” Branislav Jovanović, koji naglašava da je oslobađanje niških medija jedan od uslova da se opozicija vrati u Skupštinu, ali i da učestvuje na narednim izborima.

Dok se medijska slika u gradu ne promeni, dok nema govornih emisija, okruglih stolova… Da slušamo ovde (u Skupštini Grada) tirade po 3 sata gradonačelnika – molim vas, dokle više? A sve to plaćaju poreski obveznici – rekao je Jovanović.

Međutim, bivši gradonačelnik Niša i šef odborničke grupe SNS Zoran Perišić, kaže da je javna debata prevaziđena.

Da Vas podsetimo:  Zahvaljujući REM-u, profesionalno destruktivni model izveštavanja TV Pančevo proširen na veliki deo Vojvodine

Debate su za jedan broj novinara sa kojima sam pričao lagano prevaziđen način političke diskusije. Ja ne bežim od njih, u više njih sam učestvovao, a da li opozicije ima dovoljno u medijima… nisam više u izvršnoj vlasti, ne pratim medije kao nekad i nemam pres kliping kao nekad i nemam uvek mogućnost to da vidim – rekao je Perišić.


Vladajuća većina: Raspodela novca medijima nije nepravedna

Komentarišući kritike opozicije na sufinansiranje medijskih sadržaja u gradu, Perišić kaže da je samo u Nišu problem što je jedan čovek vlasnik više medija.

Ne smatram da je raspodela nepravedna ili da je ovakvom raspodelom neko povređen. Mediji koji su dobili najviše novca su i najgledaniji – rekao je Perišić.

Naglasio je da to mišljenje potkrepljuju ankete u koje je on imao uvid, a koje su iz 2016. godine.

Perišićevo mišljenje deli i njegov koalicioni partner iz Pokreta socijalista i predsednik niškog parlamenta Rade Rajković, koji kaže da je Komisija za sufinansiranje medijskih sadržaja u Nišu “formirana od eminentnih ljudi”.

Ako sumnjamo u Komisiju trebalo je pre toga da razgovaramo o tome. Komisija je formirana i donela je neki zaključak. Ovo je Komisija koja je bila najeminentnija u svakom pogledu – rekao je Rajković.

Ipak, Dragan Đorđević iz Odbora za ljudska prava koji prati raspodelu novca medijima iz budžeta republike, gradova i opština, kaže da baš puno propusta ima oko formiranja komisija i neuključivanja građana u čitav proces.

Ove godine nije organizovana čak ni informativna sesija u Nišu. Građani nisu uključeni u definisanje tema od javnog interesa, a građanski nadzornici rada Komisije su odbijeni iz Ministarstva informisanja, dok nam u Nišu nisu ni odgovorili na zahtev – kaže Đorđević.

Da Vas podsetimo:  REM i dalje izbegava da štiti javni interes

Pored toga ne znaju se, priča ovaj aktivista, pravila po kojima se jedne godine za medije odobrava 20 miliona, druge 50, a treće 70 miliona. Jedan od najvećih problema je, kako kaže, i netransparenstnost, posebno u prezentovanju javnosti izveštaja o realizovanim projektima koji su prethodnih godina dobijali novac.

Podsetimo, na poslednjem konkursu za sufinansiranje medijskih sadržaja u Nišu skoro tri četvrtine novca otišlo je medijima bliskim ili naklonjenim vladujoćoj većini, a član Komisije je bio i Zoran Veličković iz Vranja, koji je prethodne dve godine bio predsednik ovog tela.

A. Stankov
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime