Mentori

Srbija pod pritiskom Haškog suda

2
927

hagDr Vojislav Šešelj haški „Trojanac“

Haško tužilaštvo i sud, od Srbije traže izručenje troje visokih funkcionera SRS koji su sada i narodni poslanici, radi nepoštovanja Haškog suda i navodnog uticaja na svedoke, čime su bitno uticali na oslobađajuću presudu lideru SRS dr Vojislavu Šešelju. Na ovaj način Haški sud i tužilaštvo preko troje funkcionera, a sada poslanika SRS, želi obnovu procesa protiv lidera SRS dr Šešelja, ali i više od toga – pritisak na Srbiju i njenu vladu. Lider SRS pušten je na slobodu odlukom suda i ta odluka ne odgovara interesima tužilaštva i mentorima suda, pre svega SAD, Velikoj Britaniji kao i zainteresovanim stranama u BiH i Hrvatskoj. Namera je da se pokaže da su funkcioneri SRS radili na „zastrašivanju svedoka da promene svoje iskaze“ i da im je u tom poslu pomagala i država, odnosno neki državni organi, poput službi bezbednosti, vojske i nacionalnog tužilaštva. Na ovaj način Srbija se pritiska da isporuči svoje državljane što je po ustavu Srbije teško izvodljivo. Ovde se radi ne samo o pritisku na državu Srbiju, već i o kompromitaciji sadašnje vlade Aleksandra Vučića.

Haškim sudom do nezavisnosti Kosova

Haški tribunal je više od 15 godina bio „mač nad glavom“ građana Srbije i Srbija se više bavila Haškim sudom nego svojom državnom politikom na Kosovu. Tako je Srbija sve ispunila prema Haškom tribunalu, ali je izgubila bitku za Kosovo koje je 2008. godine, voljom moćnih država NATO i EU koji drže Haški sud dobilo nezavisnost. Zbog Haškog tribunala pala je i glava premijera Srbije dr Zorana Đinđića, razorene su službe bezbeednosti Srbije i ojačan je pritisak političkih struktura iz BiH i Hrvatske na Srbiju. Haški tribunal je bio i „fitilj“ za donošenje presude MKS da je u Srebrenici izvršen genocid, a ne ratni zločin, koji vidno opterećuje odnose Srbije i BiH i poziciju Republike Srpske u BiH. Haški trubunal je bio za Srbe pogubniji nego međunarodne sankcije koje je trpela Srbija. Teža posledica od Haškog tribunala za Srbiju je samo otimanje Kosova. Haški tribunal je samo potpomogao da veći broj članica EU i SAD priznaju Kosovo.

Da Vas podsetimo:  Poslednji pozdrav Đedu

Plan: oslabiti i zavaditi Srbiju unutar i spolja

Šta se još krije iza zahteva Haškog suda i tužilaštva da se troje funkcionera i poslanika SRS izruče Hagu zbog nepoštovanja suda? Ovde se radi o stvaranju ozbiljne državne i političke krize. Pošto haško tužilaštvo nije uspelo da vrati u Ševeningen dr Šešelja, sada preko njegovih saradnika treba da se pokuša sa obnovom procesa, pritiskom na Srbiju i stvaranjem nekog oblika krizne situacije koju će podržati Hrvatska, BiH, ali i Priština. Više od toga, reč je o nameri da se dr Vojislav Šešelj iskoristi za politički marketing jednog broja zapadnih država za destabilizaciju Srbije i krizu vlasti Aleksandra Vučića, uz podizanje rejtinga lideru SRS u budućoj trci za predsednika Srbije. Pošto Srbija ne može da isporuči svoje građane i poslanike Haškom sudu, sada se „u senci“ radi na jačanju pozicije dr Vojislava Šešelja za predsedničke izbore u maju 2017. godine i širenju njegove političke biračke „baze“. Nekome je u interesu slabljenje demokratskog kapaciteta sadašnje vlade i jačanje radikalne politike koja bi na taj način Srbiju predstavila kao faktor destabilzacije Balkana. Iza ove igre oko dr Vojislava Šešelja i njegovih saradnika stoje ozbiljne strukture moći u EU i SAD, koje bi da Srbiju vrate u 2000. godinu. Zapadni interesi uočili su da vladajuća SNS sa dosta tolerancije gleda na SRS u parlamentu Srbije, a sa značajnim pritiskom na demokratsku opoziciju. Procena je da je dr Šešelj postao „omiljeni“ Vučićev opozicionar, kao što je dr Šešelj to bio i u vlasti Slobodana Miloševića. Ovde se igraju prljave igre gde ulog nije dr Vojislav Šešelj, već „destabilizovana“ i u regionu oslabljena Srbija i kompromitacija Vučića i njegove vlade. Uočeno je da lider SRS igra na rusku kartu i sada Haški tribunal treba da dodatno kazni Srbiju kroz razne pritiske i ucene koji će dolaziti od država EU u otvaranju narednih poglavlja. Neko priželjkuje i mogući pad Vučića s vlasti i možda neke građanske sukobe među Srbima. Tako dr Vojislav Šešelj treba da posluži kao „trojanac“ u predsedničkoj trci, ali i više od toga! Da bude, zbog Haga, „noćna mora“ premijeru Srbije.

Da Vas podsetimo:  Neodgovorni domaćin Predsednik Srbije

Tomislav Kresović

vidovdan.org

2 KOMENTARA

  1. Prosto je dirljiva autorova zabrinutost za premijera Srbije i svu „stabilnost“ i prosperitet zapadne banana drzave i izumiruceg naroda pod njim. I, naravno, vecita tema da Vuvicu rade o glavi, i to upravo taj zapad kome je on predao Srbiju na tacni kao bozicno prasence. Zasto autor misli da ovakvi tekstovi nisu vrlo providni, tim vise sto su zacinjeni neizbeznom dozom prividnog rodoljublja, i da se ljudi nece secati njegovog narucenog, protvsrpskog „novinarstva“ jednom kad se Srbija oslobodi zapadnog jarma i onih, kao Vucic, pomocu kojih su ga Srbiji namakli?

    Usput, nije Medjunarodni krivicni sud (MKS, eng. ICC) presudio da je u Srebrenici pocinjen genocid – mada bi autor to verovatno zeleo, jer bi to posle promene krivicnog zakona odgovaralo njegovom gazdi Vucicu, i zapadnim zlotvorima Srbije – nego Medjunarodni sud pravde (MSP, eng. ICJ).

  2. Samo jedno pitanje: Ako Srbija nije bila destabilizovana zbog izmena KZ koje su, posredno, naterale Srbe da priznaju da su narod koji je izvršio genocid na nekom drugom narodu (etničkoj ili verskoj grupaciji) nije mi jasno zašto bi se Srbija destabilizovala zbog pokušaja suda u Hagu da obnovi proces Šešelju?
    Ja to tumačim manipulatorskom ulogom Šešelja za očuvanje Vučića na vlasti i potvrdu činjenice da je Vučić spreman da žrtvuje građane Srbije kada je njegov interes u pitanju. Ceo ovaj tekst sam tako i shvatila – Vučićev lični interes je bitniji od nacionalnog interesa!

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime