Meteor u Jakutiji

0
888

Naučnici jakutskog Instituta za kosmofizička istraživanja i aeronomiju traže pali meteorit. Početkom marta stanovnici naseljenih mesta u Viljujskom rejonu u Jakutiji su videli jarku eksploziju na nebu. Po saopštenju Roskosmosa tog dana nije vršeno nikakvo lansiranje raketa. Stručnjaci su uvereni da je Zemljanima u goste došao još jedan u nizu nebeskih projektila.

Posle razgovora s očivicima saradnici Instituta su odredili trajektoriju kretanja nebeskog tela. Pošto se osim bleska čuo i zvuk pretpostavili su da je bolid doleteo do površine Zemlje i krenuli su u potragu za njim. Prvo su helikopterom nadletali zonu u kojoj se pretpostavlja da je bolid pao, rekao je za „Glas Rusije“ šef laboratorije za optiku atmosfere Instituta za kosmofizička istraživanja i aeronomiju „Šafer“ Semjon Nikolaškin.

Zasad nismo našli meteorit. Leteli smo helikopterom i tražili – nema nikakvih oštećenja. Po pravilu, mali bolidi eksplodiraju i potpuno sagorevaju u atmosferi. Ako nađemo neke tragove u vidu prašine i krhotina, to će biti veliko dostignuće.

Dimenzije bolida koji je pao po preliminarnim procenama iznose oko metar ili nešto malo više. Predstavnik katedre za optiku atmosfere Instituta za kosmofizička istraživanja i aeronomiju nema sumnje u to da je u pitanju stvarni objekat, a ne optička pojava.

Imamo videosnimak. Na njemu se vidi da se telo kretalo određenom trajektorijom. Pretpostavlja se da je to bio kameni asteroid, po našim proračunima, eksplodirao je na visini od oko 20 kilometara. Mogao je da se raspadne, a neki delovi su mogli pasti na zemlju.

Naučnici ne nameravaju da obustave traganje. U najskorije vreme će se uputiti na mesto na kojem se pretpostavlja da je bolid pao, pa će meteorit tražiti na zemlji. Treba da stignu da obave ekspediciju dok još ima snega: kad se istopi, tragovi će nestati i biće teško bilo šta pronaći:

Da Vas podsetimo:  Par trikova koje koristim u organizaciji vremena

Nismo ni očekivali da ćemo naći neki veći komad. Čak i od čeljabinskog meteorita je pronađena krhotina veličine oko pola metra. A naš meteorit je manji, zato očekujemo samo sitne fragmente, ispod snega se oni ne mogu naći iz helikoptera.

Stručnjaci imaju šanse, tim pre što se i godinu dana kasnije u Čeljabinsku i dalje mogu naći delovi meteorita koji je pao 15. februara 2013. godine. Sasvim nedavno je ispod sloja gline uz pomoć ehologa pronađen veliki fragment: u prečniku ima oko dva metra, a težak je oko jedne tone. U oktobru prošle godine iz jezera Čebarkulj je izvađena krhotina teška oko 650 kg. A ukupna masa meteorita „Čeljabinsk“ po procenama astronoma iznosila je 11.000 tona. Na Zemlju je pala mnogo manja količina – od 4 do 6 tona.

serbian.ruvr.ru

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime