Migranti PRODAJU humanitarnu pomoć po pijacama: GDE JE KOMUNALNA MILICIJA?

0
1350
Foto: printscreen

Na šidskoj pijaci migranti su i dalje u ulozi trgovaca. Ponuda im je raznovrsna, cene solidne, ali ni mušterije ne nedostaju.

Raširili su se migranti na šidskoj pijaci, daleko i van pijačnog prostora. Na prostrtim kartonima, na betonu, od igle do lokomotive. Hrana, sredstva za ličnu higijenu, odeća, obuća.

Probali smo da razgovaramo i sa migrantima, uglavnom se smeškaju, vrte glavom da ne razumeju ili nas upućuju na nekog drugog. Uglavnom, Šiđani su se na njih već navikli, komuniciraju raznim gestovima, važno je da su svi zadovoljni.

Neizvesno je do kada će ovakva situacija da potraje. A dok je trgovaca, biće i kupaca.

Pored trgovine, mogranti i dalje pokušavaju da se dočepaju neke od država Evropske unije. Carinici su, u saradnji sa policijom, u proteklih nekoliko dana sprečili još 11 ilegalnih migranata, svi iz Avganistana, da se prevezu u tovarima kamiona preko granice.

Na izlazu graničnog prelaza Šid, na carinsku kontrolu stigao je kamion beogradskih registarskih oznaka koji je prevozio gotovu goveđu kožu iz Srbije za italijansko tržište. Tom prilikom je vozač rekao da sumnja da se u prikolici nalaze ilegalni migranti koji su krišom ušli dok je pravio pauzu.

Kada je radi kontrole prikolica kamiona otvorena, carinici su unutra zatekli naizgled netaknute kartonske kutije sa robom. U jednoj od njih, koja se ni po čemu nije razlikovala od drugih, zatekli su dvojicu mladića iz Avganistana, što nije prvi takav pokušaj migranata da se sakriju.

Ono sa čime se carinici ne sreću baš često jesu žene ilegalni migranti. Takav slučaj zabeležen je na izlaznoj strani graničnog prelaza Horgoš, kada je kamion subotičkih registarskih oznaka koji je prevozio nameštaj iz Srbije ka Rusiji odvojen za kontrolu mobilnim skenerom.

Da Vas podsetimo:  Orlić i Visoka medicinska škola u Ćupriji: Šta pokazuju dokumenta

Tom prilikom je uočeno da snimak pokazuje konture koje ne odgovaraju prijavljenoj robi. Pored toga, pronađena je i presečena pa potom lepljena carinska sajla. Ušavši u prikolicu kamiona, carinici su među nameštajem, na polici obloženoj folijom od streča, zatekli troje ljudi: dve žene i jednog muškarca iz Avganistana.

Istoga dana, takođe na izlazu graničnog prelaza Horgoš, za kontrolu skenerom odvojena je i hladnjača čeških registarskih oznaka. Vozač, državljanin Republike Češke, izjavio je da se prazan vraća iz Bugarske, te da nema ništa da prijavi za carinsku kontrolu. Međutim, snimak na skeneru pokazao je ljudske siluete u hladnjači, gde su carinici potom pronašli još šestoro ljudi koji su rekli da su iz Avganistana.

Milan Milivojević
Izvor: mitrovica.info

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime