Milijarda dolara kredita od Kine

0
518

kinaBeograd — Srbija je uspela da dobije jednu milijardu dolara kredita od ukupno 3 po najpovoljnijim uslovima koje je Kina namenila za 16 zemalja centralne i istočne Evrope.

Ministar saobraćaja Aleksandar Antić kazao je da deo od milijarde dolara ide za izgradnju auto-puta Beograd-Čačak, a drugi deo za nov blok u Teremoelektrani „Kostolac B“ i za proširenje ugljenokopa.

„To je veliki uspeh i za Srbiju kao društvo jer je pokazala da ima dobre i adekvatne projekte“, kazao je ministar na konferenciji za novinare posle potpisivanja ugovora vrednosti 700 miliona dolara za projekat u Kostolcu.

Antić, koji je i koordinator Srbije za međudržavnu saradnju Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, istakao je da je Kina planira da plasira deset milijardi evra kredita za infrastrukturne projekte u tim regionima.

U Bukureštu će se 25-27. novembra održati sastanak predsednika Vlade Kine Li Kećijanga sa 16 premijera zemalja Srednje i Istočne Evrope, a dolazi i predsednik Vlade Srbije Ivica Dačić.

Antić je kazao da su već dogovoreni sastanci Dačića sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom i premijerom Kine.

„Jedna od ključnih tema biće mogućnosti rehabilitacije pruge između Beograda i Budimpešte“, kazao je on.

Antić je ocenio da se kroz mehanizam finansiranja koji nudi Kina, otvara perspektiva razvoja čitavog regiona, a „na nama je da zajedno s kineskim prijateljima nađemo projekte i modalitete za finansiranje, jer se Srbija trenutno nalazi na crvenoj liniji kreditne zaduženosti i moramo da vodimo računa da je ne pređe“.

www.srbijadanas.net /beta

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime