Miloš Obilić nije služio vojsku!

1
883

maPrva asocijacija nakon upoznavanja sa ekspozeom Ane Brnabić, mandatarke nove Vlade Srbije, bila mi je anegdota sa početka Drugog svetskog rata:

Kolona partizana ulazila je u neko srpsko selo, kada je junoša sa čela, valjda u nameri da, u tri reči, starici na koju su naišli – stavi do znanja ko su oni i za šta se zalažu, umesto tradicionalnog ”Pomoz’ Bog, majko!”, rekao:

Smrt fašizmu, bako!
I tebi, sinko! – odgovorila je starica.

Gde je, tu, veza sa ekspozeom mandatarke?

U tri reči: digitalizacija, obrazovanje i ekonomija, na koje bi ona starica, da je danas živa, odgovorila:

I tebi, mandatarko…

Te žene i tako britke replike i retorike, odavno nema, ali, srećom a nesrećom, ta baka sačuvala je svoje potomke da se danas bore za digitalizaciju Srbije! I da veruju u nju, kao spas za ovu zemlju i narod: kada uspešno sprovedemo digitalizaciju, u koju nas, nadam se, neće pod oružjem sprovoditi kao u onu posleratnu industrijalizaciju, lakše će se i brže digitalno podizati fabrike, putevi mostovi, digitalno će se podizati čitavi gradovi, pa i na vodi, i oživljavati opustela sela, pa će se, kada ih digitalno obradimo, u njima videti i ljudi…

Ona baka iz Drugog svetskog rata – odškolovala je svoju decu i ta su deca već postala penzineri koji izdržavaju svoje odškolovane sinove i unuke bez posla.

Radićemo na obrazovanju tako što ćemo otpustiti bar 2.700 prosvetara?

Kada mandatarka sprovede svoj ekspoze u život, više se neće događati da deca školovana u Srbiji odlaze da rade u inostranstvu, a deca školovana u inostranstvu – više neće dolaziti da vode Srbiju.

Nećemo, nikada više, plesti arhaične džempere iz Sirogojna i izvoziti ih u ceo svet, nego ćemo plesti auto-kablove za taj svet koji će nas držati na minimalcu, ali zahvalne što smo oslobođeni igala i pletiva…

Da Vas podsetimo:  Dugoročni planovi

To će biti taj ekonomski razvoj iz ekspozea, koji počiva na kontinuitetu ove Vlade sa sobom u prethodnom životu.

Ali, nije to ista Vlada: dva su ministra zamenila mesta – Vulinu dopala vojska za koju je čvrsto bio vezan parolom ”Služimo narodu!”, a u kojoj je on bio narod; Đorđeviću dopalo ministarstvo rada, mada se lošom ljubavnom poezijom koju piše, zdušno preporučivao za ministra kulture i veoma pogrešno javno zahvaljivao predsedniku, a ne mandatarki, na ukazanom poverenju…

Nije to ista Vlada, jer sada imamo i Ministarstvo za evrointegracije ili kako se već zove, ali – šta bi sa našim ostalim temeljnim stubovima nacionalne strategije i politike? Gde nam je Ministarstvo za integracije sa Rusijom? Gde sa Kinom? Gde za..

Gde su, u Ekspozeu, mediji i novinari?

Hoće li im i pod novom Vladom biti dozvoljeno da rade šta hoće, lažu i kleveću?

Kao one dnevne novine koje su na Vidovdan, dan Ekspozea, na naslovnoj strani – iznad fotografija predsednika Aleksandra Vučića i ministra Aleksandra Vulina – zalepile nalepnice sa likovima Svetih Velikomučenika Cara Lazara i Miloša Obilića?

Je li to neka pokvarena aluzija da se predsednik Vučić velikomuči vodeći ovaj narod?

Na naslovnoj strani nema odštampanog čak ni njegovog imena uz fotografiju, a u tekstu uz koji je objavljena fotografija, ni rečju se ne pominje ni Vučić, ni njegova funkcija..!

Dokle novinari misle da rade tako?

Je li Vulinova fotografija ispod Miloševe aluzija da Obilić nije služio vojsku?!

I da…

Prvi ekspoze koji mandatar bude čitao sa makar malim osmehom na licu, majušnim, i kada u raspravi o njemu ne bude namrgođen i opor, ili namrgođena i opora, ima šansu da uspe!

Da Vas podsetimo:  Poligraf za doktora Stefanovića

Od jedne dame, nacija očekuje i osmeh!

Radoje Andrić

www.iskra.co

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime