Srbac: Može se opstati na selu

0
1063

38-rs-uzgajaju-sve-(1)_620x0Milovan Marković iz Smajinaca primer kako može da funkcioniše uspešno seosko domaćinstvo. Ne mogu propasti, ako „izda“ jedna, gubitak nadoknade drugom proizvodnjom.

U naselju Smajinci, desetak kilometara od Srpca, petočlana porodica Milovana Markovića (46) organizovala je život tako da imaju više i bolje nego da žive u gradu. Odlučili su da se bave raznim vidovima proizvodnje i tako su izbegli rizik od propasti. Jer, kažu, ako nešto izda, druga vrsta proizvoda će to da nadoknaditi.

– Jedno vreme sam tovio po 30 junadi prosečne težine po 600 kilograma, ali je u poslednje vreme otkupna cena nesigurna, pa sam broj grla sveo na trećinu, a svinja na oko 20. Pre dve godine krenuo sam sa proizvodnjom tovnih pilića, podigao farmu za 18.000 pilića u jednom turnusu koji traje do 40 dana i sve ih isporučujem klanici „Perutnina Ptuj Srbac“, kaže Milovan i dodaje da sve to stiže da uradi sa suprugom Danijelom i sinovima Dobrivojem (17) i Danijelom (12), uz povremeno angažovanje nadničara.

Milovan kaže da na području Srpca ima više od 1.500 hektara obradive zemlje koju u zakup ili na koncesije uzimaju velike gazde: „Ima dosta mladih kojima bi trebalo pomoći da dobiju obradive površine. Ima gazda koji koriste po 460 hektara državne zemlje, a po mom mišljenju bi bilo pametnije da 46 mladih ljudi dobiju po 10 hektara. Tako da bi se postigla dvostruka korist, sela nam ne bi bila pusta, a proizvodila bi se zdrava hrana“ – razmišlja Milovan.

38-rs-uzgajaju-sve-(2)
Danijela i Milovan Marković

Podršku mu daje i predsednik Skupštine opštine Zoran Đukić, koji ga je ovih dana posetio, a živi nedaleko sa suprugom i petoro dece: „Tačno je da mladi napuštaju sela jer ne vide perspektivu. Ne koristimo dovoljno njihove ideje, pa razmišljaju kako da odu u inostranstvo gde su već njihovi očevi i rođaci“.

Da Vas podsetimo:  Kad zamiriše burek Malog Neše!

OPŠTINA POMAŽE

Opština izdvaja za podsticaje u poljoprivredi i za razvoj putne i druge infrastrukture, kako bi selo postalo privlačnije za život. Pedesetak metara od domaćinstva Markovića izgradili smo betonski most preko rečice Ine što će ovaj zaselak povezivati sa regionalnim putem Srbac-Prnjavor, kaže predsednik SO Srbac.

O. NIKIČEVIĆ

Novosti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime