Ministar najavio novu medijsku strategiju u narednih šest meseci

0
730

ministarstvo-kultureMinistar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević najavio je da će se ministarstvo na čijem je čelu truditi da u narednih šest meseci donese novu medijsku strategiju i da veruje da će to dovesti i do seta novih zakona u oblasti medija

“Po opštim uzusima, dominantnim u okvirima EU, kod nas se ohrabruje izlazak države iz vlasništva u medijima. Ranije, kada je država finansirala medije, stvarala je i preduslove za stabilnost i nezavisnost od tržišta. Zato moramo da pokušamo da preuzmemo ili prilagodimo uspešne modele članica EU”, rekao je Vukosavljević za Večernje novosti od nedelje.

Na pitanje da li će država izaći iz vlasništva dnevnih listova Večernje novosti i Politika, Vukosavljević je rekao da je to “proces usaglašavanja”.

“I HINA i Frans pres i AFP su upotpunom ili većinskom vlasništvu države. Za razliku od Nemačke, na primer. Dakle, ni u Evropi ne postoji standardizovan model. Naše ministarstvo može da obeća da ćemo ozbiljno istražiti okolnosti, principe i pravila i praksu u zemljama EU i pronaći rešenja koja su se pokazala kao najuspešnija”, rekao je on.

Ministar je dodao da će, u skladu sa mogućnostima, maksimalno delovati na suzbijanju telesne i jezičke pornografije u medijima, i elektronskim i pisanim.

“To je nedopustivo, pogotovo kada je reč o nacionalnim frekvencijama. One su nacionalno blago, poput koncesija na rudnik ili plovni tok. Veoma je važno kakve poruke šaljete. Nismo mi izmislili rijaliti programe ali se, nažalost, ovde dobro prihvataju”, rekao je Vukosavljević.

Govoreći o finansiranju oblasti kulture, Vukosavljević je rekao da je ulaganje u to isto što i ulaganje u sudbinu društva i naroda.

“Zalagaćemo se za povećanje budžeta i bolje plate zaposlenih ali da bi kultura dobijala više, društvo mora finansijski da napreduje. Pokušavam da budem realan”, rekao je ministar.

Da Vas podsetimo:  Savet za štampu: Informer prekršio Kodeks, o nova.rs i N1 mišljenja podeljena

UNS / Beta

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime