Ministarka optužila predsednika Nikolića?

0
527

ZoranaČlan Vlade Srbije, ministarka energetike Zorana Mihajlović juče je izjavila da nisu tačne tvrdnje da ona sabotira sporazum Putina i Nikolića, a te optužbe je nazvala „takozvanim“. Osim toga, ona je rekla da se u centar priče stavlja „nešto što ne postoji“. A njeno ministarstvo je pre nedelju dana izdalo saopštenje u kome se tvrdi nešto sasvim suprotno od onoga što je Nikolić rekao Putinu, pa je na taj način ministarka Zorana Mihajlović zapravo indirektno, ali sasvim jasno poručila predsedniku Nikoliću – da laže.

Podsetimo, predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u nedavnom razgovoru u Moskvi kazao ruskom predsedniku Vladimiru Putinu sledeće reči: „Naši odnosi se dobro razvijaju, ali postoje i određeni problemi. U principu su ti problemi na strani Srbije. Postoje ljudi koji nisu na strani naše dobre saradnje sa Rusijom. Ponekad čak i članovi Vlade nisu dovoljno pouzdani u donošenju vladinih odluka“, a onda je Nikolić donekle pojasnio na šta je tačno mislio, i dodao da je srpska Vlada „donela jednu odluku koju treba promeniti, zato što je ona suprotna onim dogovorima koje smo postigli, i praktički u suprotnosti sa našim odnosima“.

Međutim, iz ministarstva energetike, na čijem čelu se nalazi Zorana Mihajlović, zatim je stiglo zvanično saopštenje u kome se sve to negira, jer je u njemu rečeno da pomenuti zaključak Vlade «nije u suprotnosti sa energetskim sporazumom sa Rusijom», čime se pobijaju reči predsednika Srbije, a Nikolić pretvara u kafanskog lažova.

Štaviše, u razgovoru sa novinarima, ministarka Mihajlović je i komentar predsednika Rusije na Nikolićeve žalbe ocenila uličarskim žargonom, rekavši za Putina da je, kako se izrazila – «šmekerski odreagovao».

A kada je reč o ministarkinoj tvrdnji da ona navodno ne sabotira sporazum Putina i Nikolića, možda bi se trebalo prisetiti skandaloznog slučaja od prošle godine, kada je ministarka Mihajlović samovoljno i bez znanja predsednika Srbije, uoči njegovog tadašnjeg susreta sa Putinom u Sočiju, izmenila sadržaj sporazuma koji je trebalo da tom prilikom bude potpisan između dvojice predsednika, ali se to nije desilo i potpisivanje je propalo, čim je otkriveno šta je ministarka jednostrano uradila sa tekstom sporazuma.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

Još tada je predsednik Nikolić o tome javno progovorio u Dnevniku Radio-televizije Srbije, kada je pred kamerama između ostalog rekao i ovo: „Molim Vladu da se ne igra sa tako ozbiljnim stvarima. Mora neko da se izdvoji i da posebno ministrima kaže da nema više igre“, zaključio je on.

Kada se sve to ima u vidu, onda nije ni malo čudno što je Putin prošle godine skrenuo pažnju Nikoliću da je «nemoguće da predsednik države govori jedno, a njegova ministarka nešto sasvim suprotno». A navodno je i prilikom ove poslednje posete srpskog predsednika Moskvi, povodom Nikolićevog sporenja sa ministarkom, doslovno rekao svom sagovorniku sledeće – «dogovorite se, na kraju, ko je gazda u kući».

Pa ipak, uzevši u obzir jučerašnju izjavu Zorane Mihajlović, ministarke energetike i potpredsednice vladajuće stranke, o tome da su optužbe na njen račun neargumentovane, onda se čini da još ni izbliza nije jasno ko je „gazda u kući“. I mada je Srbija pretežno patrijarhalna zemlja u kojoj se tradicionalno muškarac smatra domaćinom, čini se po poslednjim istupima ministarke Mihajlović da se ona ipak ne slaže sa takvom starinskom raspodelom uloga. Ali to je već problem za domaćina kuće, koji slikovito rečeno, samo jedan dan u godini dočekuje goste na vratima na proslavi porodične slave, a sve ostale dane u godini uzmiče pred emancipovanom gazdaricom.

izvor: Glas Rusije

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime