Ministarstvo prosvete dolazi u Niš da reši sudbinu spornih dekana na tri niška fakulteta

0
760

Hoće li dekani čiju je smenu zbog kršenja zakona tražila Agencija za borbu protiv korupcije, a koji i dalje vode Fakultet umetnosti, Građevinsko-arhitektonski i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu, konačno i biti smenjeni trebalo bi da bude poznato ove nedelje, jer Ministarstvo prosvete najavljuje da dolazi u Niš da o tome razgovara sa rektorom niškog Univerziteta Draganom Antićem.

Kako novinari Južnih vesti nezvanično saznaju, Ministarstvo prosvete u Niš dolazi da od rektora niškog Univerziteta zapravo zatraži smenu dekana. Navodno, ako to rektor ne učini, inspekcija će naložiti ministru da ih smeni.

Ministarstvo prosvete je saopštilo da dolazi u Niš na razgovor sa rektorom tokom ove nedelje, ali ne preciziraju kada. Povod je, kažu, pronalaženje rešenja za situaciju na Fakultetu umetnostiGrađevinsko-arhitektonskom fakultetu i Fakultetu sporta i fizičkog vaspitanja.

Iako su fakulteti u obavezi da rade u skladu sa Zakonom o visokom obrazovanju, ali i da poštuju odluke državnih organa, među kojima je i zahtev Inspekcije upućen savetima da ih smeni, kako kažu u Ministarstvu, pomenute fakultete i dalje vode dekani čiju je smenu zbog utvrđenih protivzakonitosti prvo tražila Agencija za borbu protiv korupcije – Suzana Kostić, Petar Mitković i Milovan Bratić.

Predstavnici Ministarstva razgovaraće sa rektorom kako bi preduzeo mere na koje je ovlašćen članom 64. stav 3. Zakona o visokom obrazovanju, a zbog neispunjavanja uslova organa poslovođenja za obavljanje te funkcije – ističu u saopštenju.

Prema pomenutom članu Zakona, rektor je dužan da pisanim putem upozori dekana i savet fakulteta na postupanje i odluke suprotne ovom zakonu ili statutu Univerziteta. Ipak, rektor Dragan Antić prethodnih meseci nije reagovao, a ranije je rekao i da su “saveti doneli odgovarajuće odluke” kada su pomenute dekane izabrali za treće uzastopne mandate. Hoće li ovog puta da reaguje, zasad nismo uspeli da saznamo, jer se nije javljao na telefon.

U Ministarstvu podsećaju da po Zakonu o visokom obrazovanju dekan ne može da bude osoba koja ima preporuku Agencije za borbu protiv korupcije za razrešenje zbog korupcije, ali i da je u ovom slučaju reč i o etici.

Preporuka za razrešenje je istovremeno i etičko pitanje, imajući u vidu da je jedan od osnovnih principa visokog obrazovanja akademski integritet, koji se zasniva na očuvanju dostojanstva profesije, unapređenju moralnih vrednosti i podizanju svesti o odgovornosti svih članova akademske zajednice – dodaju u saopštenju.

Kažu i da su analizirali navode iz rešenja Agencije i da će u skladu sa tim preduzeti odgovarajuće mere, ali ne preciziraju koje.

Podsetimo, još pre dva meseca je savetima Fakulteta umetnosti, Građevinsko-arhitektonskog i Fakulteta sporta i fizičkog vaspitanja u Nišu naloženo da smene dekane i izaberu nove, ali su saveti to odbili. Zato su profesori Fakulteta umetnosti protestovali ispred niškog Univerziteta.

J. Adamović
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime