Minjoni

0
586

minjonŽUTA MASA:

8 jaja
160 gr šećera
200 gr brašna
0,5 dcl ulja
0,5 dcl vode
U odgovarajuću posudu stavi žumanca sa mlakom vodom i polovinom šećera umuti pa posudu stavi u posudu sa vrelom vodom i na pari mutiti dok se ne smlači. Zatim skloni sa vatre i muti dok se masa ne postane gusta i kompaktna. Zatim umuti belanca sa ostatkom šećera te sjediniti obe smese tako što se u umućena belanca izruče u žumanca i polako žicom sjedine,te se toj smesi doda brašno,pa ulje ali sve lagano i ručno. Sipati u pleh i peći na 180c kad se ohladi iseći na tri trake (od ove količine slobodno sipajte u dva pleha)

PUTER KREM:

500 gr putera
500 gr kristal šećera
5 belanaca
1,5 dl vode
3 vanil šećera
U pogodnu posudu stavi 300 gr šećera sa 1,5 dl vode da se kuva i vanil šećer i dok se kuva skidati penu. Gustina treba biti kao za slatko. Dok se to kuva umutiti belanca sa osatkom šećera u čvrst šam. Šećer se postepeno sipa dok se ne utroši i dobro umuti.  Zatim u taj šam postepeno dodajte ukuvani sirup i stalno mešaj da bude što čvršći. Treba ga sipati na mermer da se ohladi ili  ga staviti na veći pleh. Dok se smesa hladi dobro umuti puter da bude penast i dodajte jednu po jednu kašiku smese od belanaca dok se potpuno ne sjedine. Ovo je osnova puter mase koju sad možete podeliti dodajući razne ukuse…..
lešnik puter smesa: 50gr pečenih mlevenih lešnika i 1 kašika maraskina
orah puter krem: 80 gr oraha i 1 kašika maraskina
čokoladni puter krem: 50 gr čokolade ili 30 gr kakao-praha

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime