Miodrag Zec: Za razliku od drugih, mi smo uvek na raskrsnici i ne znamo gde ćemo poći!

1
827

Političari uvek traže objašnjena, suša jeste razlog što rast bruto društvenog proizvoda neće biti na projektovanom nivou, ali pitanje je zašto naš razvoj zavisi od elementarnih nepogoda, postoji navodnjavanje, kanal Dunav-Tisa-Dunav, kaže profesor ekonomije na Filozofskom fakultetu Miodrag Zec u Novom danu na televiziji N1.

Miodrag Zec (Foto: IN4S)

„Političari uvek traže objašnjenja, tačno je da je suša sada razlog, zašto naš razvoj zavisi od elementarnih nepogoda, postoji navodnjavanje. Maštoviti smo u pisanju obrazloženja zašto nešto nije, ta osovina obrazloženja je fantastična“, kaže Zec.

On navodi da stalno govorimo o brojkama, a da se izostavlja pitanje kompetencije upravljanja javnim sektorom.

„Nešto se desi i mi se ne pitamo ko je kriv, a nama se loše stvari stalno dešavaju, ne učimo. Stopa rasta je kao organizam, ako imate dobar metabolizam i koristite resurse, možete s šakom pirinča ceo dan…problem je organizacije društva“.

Profesor Zec objašnjava da se sve svodi na prosečnu platu i rast BDP-a jer građani to vide i dodaje „da nije posao vlade većina ovoga što radi“, već, kako kaže, treba da restruktuira železnice, EPS…

„Mi za razliku od drugih smo uvek na raskrsnici i ne znamo gde ćemo poći. Mi nismo znali gde ćemo posle pada komunizma, pogledajte kako su uspele Češka i Slovačka. Balkan je bio žrtva mekog komunizma, mislili smo da smo superiorni u odnosu na ostale. Srbija je ostala ostrvo koje ne zna gde će. Živimo u mitovima, mislimo da smo nešto što nismo. Treba razmisliti o tome kako napraviti model da resurse koje imamo dobro iskoristimo“.

O pozivu Ane Brnabić mladima da se vrate u Srbiju, Zec kaže da je posao vlade da uredi privredu i državu i da mladima mora da napravi uslove za povratak.

Da Vas podsetimo:  Od jednopolnih brakova do jednostranačkih koalicija

„Ana Brnabić treba da reši da li u državnoj administraciji ima lažnih diploma, ako se oni odstrane onda će se lakše doći do zaposlenja. Ako je lakše da se uđe s diplomom nekog NN fakulteta, onda joj ne vredi da poziva. Ljudi će doći interesom, ali morate napraviti uslove da se to desi“.

On kaže da je teško prognozirati najave da će prosečna plata biti 440 evra do kraja godine.

„Biće, ako dođe do obaranja kursa. Ako oboriš kurs na 90 možeš da imaš platu koliko hoćeš. Imamo stopu inflacije koja raste, pad kupovne vrednosti deviza, sa 100 evra ne možete ništa, opšte obezvređivanje papirnog novca“, rekao je Zec.

Iskra.co / IN4S / Agencije

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime