Miroslav Lazanski, ministar vojni?

0
751

miroslav_lazanskiJedna vest objavljena u većini štampanih i elektronskih medija, kojom se naslućuje ili ispituje javno mnenje šta misli o nameri mandatara, ili nekih krugova oko njega, za sastav nove Vlade o kandidatu za ministra vojnog gospodina Miroslava Lazanskog, izazvala je burnu negativnu reakciju i pobunu savesti kod autora ovih redova, budući da je ceo radni vek proveo u vojnoj organizaciji.

Arsenije_StankovicJavnost se bavi uglavnom sporednim pitanjima i zaključcima tipa kad može keramičar, patolog ili recimo dipl.ing.elektrotehnike, zašto ne bi mogao i novinar koji se bavi problemima vojničkog života? A čovek, nesumnjivo, mnogo toga zna. Ili misli da zna. Ili, on zna da o vojsci ništa ne zna, ali zna da narod to ne zna, i zašto i on ne bi prodavao rog za sveću kada su i pre njega to uspešno radili – na štetu odbrambene sposobnosti Srbije!

Na žalost naroda Srbije, koji i u ovako teškim ekonomskim uslovima odvaja pare za vojsku u propadanju, sve što je rađeno od „petooktobarskog prevrata“ sa Vojskom i odbrambenom moći države, svaki imalo dobronameran građanin oceniće ocenom – katastrofa.

Kada su profesionalci u pitanju, nema aktivnog i penzionisanog podoficira, oficira ili generala kome ne izaziva stres i sama pomisao na to – šta ako nas neko napadne?!

Oni manje upućeni reći će pa šta-nije ministar vojska! Ima tu i načelnik Generalštaba, pa razne komande, pa elitne jedinice brigadnog sastava, pa ovo, pa ono. Ali nije to tako kada se uzme u obzir princip subordinacije. Taj princip je do sada imao samo negativne posledice na imidž i borbenu gotovost vojske, zahvaljujući nesvesnom ili svesnom postavljanju nesposobnih partijskih poslušnika!

Preko ministra odbrane, premijer i predsednik Srbije bitno oblikuju borbenu sposobnost Vojske, stvaranjem ili nestvaranjem materijalnih uslova za opremanje efikasnim borbenim sistemima, manipulišu kadrom i bitno utiču na položaj republike Srbije u međunarodnim odnosima, jer je jedina istina da vam sila obezbeđuje adekvatan položaj.

Da Vas podsetimo:  Građani gube poverenje u birački spisak

Sve ostalo su besmislena lupetanja kvazipolitičara!

Posle gospodina Gašića, za čijeg mandata ne mogu da se setim da je ostao upamćen po bilo kojoj dobroj stvari za Vojsku, osim medijskih promocija „spektakularnih“ proboja i dostignuća vojne industrije, koji se mrcvare već preko dvadeste godina a po upotrebnoj vrednosti su nešto iznad koncepta luka i strele ( jer za nešto ozbiljnije nema para – pojela partijska izborna mašinerija), nagađa se da bi gospodin Lazanski mogao nešto da uradi.

Mogao bi da uradi isto što i autori „Mirka i Slavka“! Da se igra Vojske!

Stvar bi bila i šaljiva da nisu u pitanju mnogo ozbiljnije stvari – ili je Vojska postala tako mali odbrambeni potencijal kada i novinari mogu da se bave problemom odbrane, ili je Srbija digla ruke od odbrane zemlje i prepustila sve međunarodnoj zajednici, ili ovu zemlju vode politički diletanti zarobljeni interesima stranih sila?!

Zar neko misli da jedan novinar, čija se vojna znanja temelje na fasciniranju javnosti saopštavanjem podataka pokupljenih iz vojne publikacije „Džejn Difens Vikli“ ili iz procena „Stratfora“, odnosno višegodišnjim skupljanjem pabiraka koji su zavisili od volje nakadašnjih načelnika Uprave bezbednosti i Obaveštajne uprave, ima kvalifikacije da bude ministar vojni?! Zaboga gospodo, sudeći prema tom kriterijumu, svaki referent u VOA, VBA ili nastavnik u centrima za obuku ovih kadrova ispunjava više uslova za ministra vojnog od gospodina Lazanskog.

Poseban problem predstavlja činjenica da se ovakvim odnosom Vlade prema Vojsci Srbije degradira vojna profesija! Da novinar bude pretpostavljen generalima, doktorima vojnih nauka, načelnicima VOA i VBA, načelniku generalštaba, profesorima i doktorima medicinskih, tehničkih i drugih nauka? Da on nešto odlučuje! To jednostavno, svakome je jasno, nije moguće.

Da Vas podsetimo:  Sokolska zadruga u Čubači kod Dubrovnika

Onda se postavlja pitanje zašto se za ministra vojnog biraju ljudi koji nemaju nikakva vojna znanja?

Odgovor je veoma jednostavan! Dovođenjem kadra iz Vojske velika je verovatnoća da će doći do nepoželjnih oblika osamostaljivanja vojne sile koju nalogodavac iz inostranstva i njegovi trabanti u Vladi Srbije neće moći da uspešno kontrolišu!

Konačan cilj ovakve politike jeste stvarno uništenje odbrambenog potencijala Srbije koja postaje politička kolonija!

U takvom odnosu snaga gospodin Lazanski je ništa gore rešenje od bilo koga, i može slobodno da gradi imidž velikog poznavaoca vojne teorije i prakse prosipanjem podataka o broju i kalibru oruđa na nosačima aviona uz divljenje biračkog tela intelektualno oktroisane Srbije koja je sretna što joj je penzija povećana za 1,25%, i što virtuelno pripada aktuelnoj vlasti!

Više od svega sam iznenađen činjenicom da je gospodin Lazanski odlučio da pliva maraton. Do sada je o maratonu samo izveštavao. Hoće li ga isplivati ili će se udaviti, videćemo?!

Ili će se neko, ko je merodavan, ipak prizvati pameti!

arsenije

Arsenije Stanković

srpskikulturniklub.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime