Mirović kao novi Pajtić?

0
649

MirovicIako je Pajtić uspeo da nadigra Đilasa i postane novi predsendik DS, njegovo vreme na mestu predsednika pokrajinske vlade neumitno curi. Svi koje ova tematika zanima se pitaju ko će doći na njegovo mesto. Jasno je i onima koji nisu obavešteni da će ta pozicija pripasti nekom od vojvođanskih naprednjaka. Tu opet nema mnogo kadrova koji bi bili ozbiljni pretendenti na mesto vojvođanskog predsednika vlade.

Najčešće se kao o najozbiljnijem kandidatu za Pajtićevog naslednika govori o Igoru Miroviću starom Vučićevom političkom saradniku koji je nedavno kraće vreme statirao na poziciji ministra privrede kada je to mesto napustio skandalozni ministar Radulović. No očigledno je bilo da Miroviću nije bila ambicija da nastavi tamo gde je započeo, a to znači da se bori sa teškim i najčešće neizlečivim slučajevima preduzeća „izgubljenim u tranziciji“, već da postane prvi čovek Vojvodine. To je i logičan izbor – to je očigledno manje stresno radno mesto a sa značajnim resursima i boljim perspektivama napredovanja na političkoj sceni.

Pre nego što kažemo još nešto o nasledniku novog predsednika DS na poziciji predsednika pokrajinske vlade potrebno je analizirati i kontekst načina promene pokrajinske vlasti. Ako bi se organizovali pokrajinski izbori po sadašnjem miks-sistemu koji je za sebe smislila DS – Naprednjaci bi dobili čak i više od onog što su dobili na parlamentarnim izborima. No bez obzira koliko bi na kraju dobili – oni bi imali apolutnu vlasti i niko im ne bi bio potreban kao koalicioni partner.

No danas se sve manje spominje mogućnost brzih prevremenih pokrajinskih izbora. Naime, kako je za smenu Pajtića potrebna podrška onih (pre svega Pastora i Čanka) kojima bi novi izbori bili vrlo rizični, da ne kažemo opasni po život, oni sigurno svoj „glas protiv“ vezuju i za odlaganje pokrajinskih izbora. Mađari će opet čekati da SNS dobije većinu da bi oni presudili stvar u pokrajinskoj skupštini po onoj logici „glasaću za tebe kad budeš pobedio“. Dodatni problem koji imaju mađarski i autonomaški političari poput Čanka i Pastora je da bi teško objasnili na izborima svojim glasačima zašto učestvuju u rušenju „novog branioca Vojvodine“ da bi na njegovo mesto došli „bivši radikali“. Ako opet pokrajinski izbori budu sledeće ili one tamo godine do tada će već Dunavom proći toliko vode da će se ovoga malo ko i sećati.

Da Vas podsetimo:  Život uz stroge mere zbog korone već mesec dana, građani pitaju - još koliko?

Ovaj način unutarskupštinskog pregrupisavanja i preletanja iz broda koji tone DS na onu stranu koja pobeđuje, a tu je i NDS koji dobija nove poslanike na taj način. No ne samo oni – i Treća Srbija je na ovaj način postala na pokrajinskom nivou parlamentarna pa se i tako tanji Pajtićeva većina. Veći broj stranaka koje treba da učestvuju u prekompoziciji vlasti na pokrajini i u smeni Pajtića koji zaista sa nešto preko cenzusa nema legitimiteta da ima vlast u AP će definisati i konfiguraciju nove pokrajinske vlasti. Naime nova vlast će biti šira koalicija od one na republičkom nivou i to će usloviti način podele resora i pozicija.

Sve ovo nam govori da niko u novoj vladi koja se pomalja na horizontu, ma koliko bila provizorijum, niko neće imati jaku poziciju kao što je to imao Pajtić. Naime on je imao apsolutnu vlasti i u svojoj stranci na području pokrajine i u pokrajinskim institucijama osim u resorima koji su pripadali Mađarima koji su da kažemo „eksteritorijalno“ mađarski.

Pajtić je uspeo da od malog vojvođanskog DS kadrovika dođe do vlasti i do ogromnih pokrajinskih fondova posle čega je preuzimanje stranke na svom terenu bila samo tehnikalija. Jedini koji mu je tada mogao biti prepreka tadašnji DS gradonačelnik Zrenjanina Goran Knežević a kasniji naprednjački ministar poljoprivrede je bio, baš tada, spaktakularno uhapšen i privremeno eliminisan iz političkog života. Vrlo je verovatno da će on biti deo naprednjačkog tima koji će smeniti Pajtića i voditi pokrajinu.

Sve ovo je rečeno da bi smo ocrtali obrise nove pokrajinske vlasti koja će se „desiti“ u narednim mesecima, najverovatnije negde na jesen. Tim napredne stranke će, kako sada stvari stoje, predvoditi Igor Mirović, ali će tu biti uključeni i Goran Knežević i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević koji dobija na sve većoj težini u redovima vladajuće stranke.

Da Vas podsetimo:  I posle odluke SNS-a da nema predizbornih mitinga, na jugu već održali dva

Ono što je jasno je da će to sve biti odluka Aleksandra Vučića. On sigurno neće hteti da nikom da u ruke veliku vlast da ne bi u budućnosti rizikovao „novog Pajtića“ koji je od Vojvodine napravio svoj feud i na taj način opasno federalizovao Srbiju. Stoga i ako bi dao Miroviću ključnu poziciju, on bi imao manji manevarski prostor što zbog koalicionih partnera, što zbog podele vlasti i moći sa drugima u stranci. Mirović ima dovoljno političkog iskustva da shvati realne okvire u kojima će se kretati njegova pozicija i ograničenja koja će imati te da za sada nije ni realno da bude u poziciji koju do sada imao njegov politički rival ali i uzor Bojan Pajtić u čiju fotelju će verovatno sesti.

intermagazin /Pečat

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime