Mislili ste da se krompir vadi iz zemlje? U Guči se bere sa drveta

0
1036
Krompir iz Guče / Foto: printscreen

Ovom inovativnom metodom do sad je u „gradu trube“ napravljeno  hiljade biljaka

Brdovito Dragačevo nekad je u celom svetu bilo prepoznatljivo po dobrom i kvalitetnom semenskog krompiru. Stari slavu ovom kraju danas vraćaju domaći naučnici i sada se na imanjima nekadašnjeg  Centra za krompir podno planine Jelice po sistemu aeroponike uzgajaju bezvirusne sadnice.

– U mrežarniku u Guči rastu prve generacije ovakvog semenskog krompira. Aeroponika podrazumeva da se biljka hrani iz vazduha, a ne iz zemlje. Na taj način postiže se optimalan odnos hraniva i kiseonika. Produžava se vegetacioni period , na kraju stolona formira se krtola i kad dostigne određenu veličinu krompir se bere. Svaka biljka koja se hrani na ovaj način formira oko 20 mini-krtola koje se posle sade u polju – rekao je Zoran Broćić profeseor na Poljoprivrednom fakultetu u Zemunu.

U specijalnoj laboratoriji radi se na proizvodnji pet sorti krompira, ali i na ponovnoj popularizaciji zaboravljene sorte „dragačevski mesečar“, koji sada doživljava svoju renesansu.  Za jedan hektar potrebno je 60.000 mini-krtola, od kojih može da nastane do 20 tona semena. Kada se radi po sistemu aeroponike, nema sumnje da će takav krompir uspeti na bilo kom prostoru. Prinosi su veći i do šest puta. a to je ono što raduje sve proizvođače.

Foto: printscreen

– Ona daje jednu jaku biljku koja je aklimatizovana,  jedino što ne raste u zemlji. Proverili smo na dosta ogleda u Srbiji i u inostrastvu i potpunosti je identična drugim sortama krompira – kaže Broćić.

Ova inovativnom mtodom do sad je u Guči napravljeno  hiljade biljaka.  Na ovaj način dragačevskom krompiru vratiće se nekadašnji značaj i ono što trenutno uvozimo biće nam na dohvat ruke i to na planini Jelici.

Da Vas podsetimo:  MILOŠ MOMČILOV: KOLIKO KOŠTA SRBIJA?

– Mislim da bi trebali da se vratimo domaćim semenskim autohtonim sortama krompira koje su dosta otpornije na štetočine i koje su aklimatizovane. Treba da se oslanjamo na naše domaće proizvode, a ne na uvoz iz Evropske unije, jer posle pandemije više ništa nije sigurno. Ovde imamo domaći, izuzetan proizvod – rekao je Milić Domanović, v.d. direktora Centra za krompir u Guči

Izvor: Kragujevcanin.rs/Srbijadanas 

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime