Mitropolit Porfirije: Teror nad Crkvom, po ugledu na Enver Hodžu, ne može biti rešenje za Crnu Goru

1
468
Foto: printscreen

U javnom apelu upućenom vlastima u Crnoj Gori mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije pozvao zvaničnike Crne Gore da svojim postupcima ne produbljuju i onako složenu situaciju i naveo da vladiku Joanikija poznaje skoro četiri decenije i da je na tome blagodaran Bogu.

Mitropolit Porfirije naveo je da oseća potrebu, ne samo da izrazi vladiki Joanikiju podršku i sastradalnu bratsku ljubav, nego, ujedno, da aktuelnim vlastima u Crnoj Gori dobronamerno i prijateljski ukaže da postoje i drugi izlazi iz slepe ulice u koju su doveli sami sebe usvajanjem nepravednog zakona.

„Mada, tolikom hrastu i duhovnom gorostasu, kakav je naš čestiti Vladika, teško da išta može nauditi, niti ga saviti, a kamoli polomiti. Teror nad Crkvom, po ugledu na Enver Hodžu, nije i ne može biti rešenje za Crnu Goru“, navodi mitropolit Porfirije.
On je pozvao zvaničnike Crne Gore da svojim postupcima ne produbljuju i onako složenu situaciju, nego da uče od onih koje su pritvorili.

„Vladika i njegovi utamničeni sveštenici su molitvom i javnim apelom upućenim svojim vernicima, spremnim na svaku žrtvu, ali i poslušnost svome Vladiki i svojoj Srpskoj Pravoslavnoj Crkvi, da sačuvaju mir i prisebnost, pokazali hristoliku samožrtvenu odgovornost za dobro naroda i očuvanje mira u državi“, naglasio je mitropolit Porfirije.

Svojim postupcima vladika Joanikije je pokazao da ne pravi razliku među ljudima, već da sa istom ljubavlju brine, kako o svojoj pastvi, tako i o životima svojih progonitelja i njihovih bližnjih, navodi u javnom apelu mitropolit zagrebačko-ljubljanski.

„Sada je sva odgovornost prebačena isključivo na crnogorsku političku vrhušku. Ne treba im nikakva posebna mudrost. Ugledajte se, časni glavari, na brižnog i ljubavlju ispunjenog vašeg i našeg duhovnog pastira, vladiku Joanikija“, apeluje mitropolit Porfirije.

Mitropolit Porfirije je poželeo svima da Sveti Vasilije Ostroški „podari mira, rasuđivanja, dobre volje i straha Božijeg, da učinimo sve što je potrebno kako nas se potomci ne bi postideli“.

Da Vas podsetimo:  Koliko je u Srbiji respiratora, lekara, postelja

Izvor: Sputnik

1 KOMENTAR

 1. Sustina desavanja poslednjih meseci a posebno ovih dana jeste u cinjenici da NATO i ostali tutori milogorskog rezima pokusavaju svim silama uvuci Srbiju u rat.
  Iza svega stoji pokusaj zapadnih srbomrzaca da se Srbija na bilo koji nacin uvuce u sukobe da bi posredovali NATO silnici i pod izgovorom da brane svoju clanicu Srbiju skratili za jos jedno 15% optuzujuci je istovremeno za agresiju.
  U tom slucaju NATO i zapad bi opravdali svoje prosle akcije na srpski narod, ovo bi im posluzilo kao alibi i opravdanje.
  Tad bi nas osudili za sve ono sto su svi oni cinili nama pa bi tako mi najvece zrtve fasizma, nacizma, ustastva, balizma, siptarizma, postali naveci zlocinci.
  Jeste zvuci nemoguce a sta je tom praznoglavom bezdusnom zapadu nemoguce?
  – Shvatili su da se Srbija ne odrice svoje celovitosti, da ne prihvata jos jednu albansku drzavu na svojoj zemlji, da ne prihvata islamizaciju BiH, da ne prihvata reviziju istorije, da ne prihvata asimilaciju svog naroda u milogorce i sad im ostaje ono sto jedino znaju, da zapale balkan a onda okupiraju ovo malo sto jos nisu i potpuno zavladaju jugoistocnom evropom.
  San nemaca jeste unistenje srpskog naroda i srpske drzave. Nemacka odavno vlada evropom jedino joj smeta ovaj mali balkanski narod poput Feniksa, stari evropski narod koji uvek ponovo i ponovo vaskrsava kad god nemci pomisle da su nas zgazili.
  E pa, cini mi se da je srpski narod naucio da strpljenjem i mudroscu moze da se odbrani i opstane.

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime