Mlađan Dinkić, Kipar i Martin Šlaf

0
1223

slafBeograd – Antikorupcijska liga Balkana predala je Tužilaštvu za organizovani kriminal dokumentaciju na 2.500 strana na kojima optužuju bivšeg ministra Mlađana Dinkića „da je na Kipru pronašao državni novac Srbije, i to 18 milijardi evra, koji nije prosledio na račun državnog budžeta, već na tajne račune Hipo banke“.

Miljko Radisavljević, tužilac za organizovani kriminal, u izjavi za „Novosti“ potvrđuje da je Tužilaštvu predat taj materijal, i kaže „da će po upoznavanju sa predatim materijalom doneti odluku o tome šta će Tužilaštvo raditi“.

Prema rečima Darka Trifunovića, publiciste i profesora na beogradskom Fakultetu za bezbednost, deo dokumentacije koja je predata, Dinkić je označio sa „strogo poverljivo“, a ona, kako kaže, ukazuje da je na Kipru pronašao novac građana Srbije.

„Dokumenti koje smo predali ukazuju da je Dinkić u vlasničku strukturu „Mobtela“, koji je prethodno oduzeo Bogoljubu Kariću, uvukao austrijskog biznismena Martina Šlafa, sa kojim je formirao zajedničku firmu čiji je osnivački kapital 130 miliona evra“, navodi Trifunović.

„Od tih 130 miliona, 90 je otpalo na vlasništvo Srbije, na opremu, repetitore, a ostalo je bio navodno Šlafov kapital, za koji mu je Dinkić, isplatio na ime učešća 500 miliona evra iz budžeta i time oštetio Srbiju za pola milijarde.“

Trifunović naglašava da su Tužilaštvu predati podaci o Slavici Đukić, rukovodiocu trezora Beobanke, koja je, kako ističe, policiji sama izjavila da je 1995. i 1996. godine izneto 500 miliona efektive iz zemlje, i da je ona potpisivala sve te naloge.

„Ukazali smo da je efekat „delovanja Dinkića i njegove organizovane kriminalne grupe takav da u Srbiji ne postoji firma ni privredni subjekat, ni fabrika u kojoj nije došlo do sistemskog urušavanja i pljačke državne imovine““, kaže Trifunović.

Da Vas podsetimo:  Svi ljudi sveta moraju da ustanu i sruše ovaj loš sistem!

URS i Mlađan Dinkić su, po obelodanjivanju ove navodne afere, saopštili da Antikorupcijska liga Balkana „iznosi gomilu neistina“ i da će podneti tužbu protiv njih.

Dokazi i u aferi „Hipo“

Trifunovič je naveo da je tužiocu ponuđen kontakt sa austrijskim istražiteljima iz afere „Hipo“ od kojih su dobili značajnu dokumentaciju. Navodno, iz te dokumentacije se vidi kako su kapital sticali srpski tajkuni, kako su podizali kredite od Hipo banke bez ikakve garancije.

„Princip je bio jednostavan, u Hipo banci je otvaran tajni račun na kome su bile kiparske pare građana Srbije koje je Dinkić pronašao i umesto u budžet Srbije poslao ih u Hipo banku“, kaže Trifunović i ističe da su onda lokalni tajkuni uzimali kredite bez ikakvih garancija i nikad ih nisu ni vratili, a banka je imala kao garanciju taj tajni račun.

Vaseljenska / E. H. / Novosti /

like-button.net here

wordpress-themes.org here

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime