Mladi Čačanin primio plaketu za podvig godine

0
1049

“Večernje novosti” 52. put dodelile plakete humanima, zlatne plakete Suzani Stanković, Čačaninu Ognjenu Perovanoviću, ruskim spasiocima i posthumno vatrogascu Dejanu Lazareviću. U svojim podvizima ostali više nego skromni. Ko spasi tuđi život nije običan čovek.
podvig godine

podvig-godine
NIGDE nije više vrline i nesebičnosti nego među onima koje nepravedno zovemo običnim ljudima. Zato ih svake godine izvodimo na pozornicu i reflektore usmeravamo prema njima. I u sredu smo im u Skupštini grada, 52. put, dodelili zlatne i specijalne plakete za “Najplemenitiji podvig godine” u tradicionalnoj akciji “Večernjih novosti”.

Plemenite ljude je izabrao specijalni žiri na čijem je čelu bio akademik Matija Bećković. Zajedno sa direktorom i glavnim urednikom Kompanije “Novosti” Ratkom Dmitrovićem, Bećković je uručio priznanja ljudima koji su zaslužili naše divljenje.

Zlatnu plaketu za najplemenitiji dečji podvig godine primio je Ognjen Perovanović, petnaestogodišnji Čačanin koji se bacio u Moravu da bi spasao nepoznatog dečaka i njegovog oca, koje je davio vir.

Mladi Ognjen Perovanović je, dok je šetao gradskom plažom, čuo da neko doziva pomoć, a nakon toga je video uplašenu ženu kako viče i gleda u vodu.

– Kada sam se približio ugledao sam u vodi dečka čije je telo vir čas gutao pa izbacivao na površinu, i delovalo je da je bez svesti. U međuvremenu se pojavio i otac tog mladića, koji je bez razmišljanja skočio u ledenu Moravu da spase sina, ali reka je povukla i njega, pa je i on počeo da se davi. Odmah sam skočio u vodu jer poznajem ‘jezičke’ Morave. Pokušao sam prvo da im pružim granu da se uhvate, ali bila je kratka, pa sam ušao u vir. Uhvatio sam mladića za kosu, a njegovog oca za majicu i uspeo da ih odvučem do tri metra od obale. U međuvremenu je jedan momak skočio da mi pomogne, podsetio je Ognjen na ono što se događalo 8. jula prošle godine.

Da Vas podsetimo:  Momak iz Srbije, sa stalnim poslom i obavezama, uspeo da obiđe 125 zemalja

Protekle godine u Srbiji je najplemenitija bila profesorka geografije iz Vladičinog Hana Suzana Stanković. Ona je svojoj učenici Milici, koja je teško povređena u saobraćajnoj nesreći, donirala kožu.

ognjen-perovanovic
Iako je bila podvrgnuta teškom i bolnom medicinskom zahvatu, Suzana je u sredu o svom podvigu govorila – profesorski.

– Najbitnije je da je Milica posle završila razred, uprkos užasnoj nesreći – kaže Suzana.

Zbog dela Dejana Lazarevića, hrabrog vatrogasca iz Topole, vrednog svakog naklona zastao je dah svima u Skupštini grada. On je dao svoj život spasavajući tuđi, u majskim poplavama. Zlatnu plaketu za ovo herojsko delo primile su njegova supruga Dragana i kćerka Nikolina.

– Sigurna sam da bi, i da je znao da će nas tog dana napustiti, uradio isto. Voleo je svoj posao i smatrao je dužnošću da spasava druge i brine o njima – kaže Dragana.

podvig-godine-1
Obrenovac nikada neće zaboraviti hrabre ruske spasioce koji su više od 2.000 ljudi izbavili iz vodene stihije. U njihovo ime, Zlatnu plaketu za najplemenitiji kolektivni podvig primio je koordinator Srpsko-ruskog humanitarnog centra Viktor Safjanov.

– Ponosan sam na svoje sunarodnike, koji su herojski brinuli o Obrenovčanima i pokazali odgovornost, hrabrost i spremnost da vrhunski obavljaju svoj posao – rekao je Safjanov.

Dobitnicima zlatnih plaketa na bini su se pridružili i oni koji su za svoju nesebičnost nagrađeni specijalnim plaketama.

Marijana Milosavljević u sredu je primila plaketu za hrabrost, ali i za prijateljstvo. Ona je svojoj najboljoj drugarici spasla život. Dala joj je bubreg.

Trinaestogodišnji Milan Jaćović podsetio nas je da ne okrećemo glavu od stvari koje nas okružuju. On je svakodnevno na putu do škole viđao nepokretnu devojčicu koju su roditelji nosili jer su joj se pokvarila invalidska kolica. Dečak je o tome napisao školski sastav koji je devojčici doneo nova kolica.

Da Vas podsetimo:  I od pravljenja ćumura može dobro da se živi

Katastrofalne poplave koje su pogodile Srbiju i okolne zemlje prošle godine sa sobom su donele i – svoje heroje. Među njima su i vatrogasci iz Sektora za vanredne situacije Srbije. Njih 3.000 na terenu su širom zemlje tokom majskih poplava bili pet dana i noći.

Ozonpress

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime