Monah Sergije – Prepešačio put od Sibira do Atosa

0
1184

monahPre četrnaest godina, kao petnaestogodišnjak, Sergije Aleksejevič pešice je krenuo na put od Sibira do Vrta Presvete Bogorodice. Bilo je to sedam ipo meseci dugo putovanje.

Krenuo je iz Toboljska (zapadnog Sibira) preko Jekaterinburga, Rostova, Dona i konačno stigao u Ukrajinu. Ukrajinu je prepešačio od Donjecka do Hersona, gde se skoro utopio u Dnjepru, ali su ga ribari spasili. Iz Besarabije ušao je u Rumuniju; za 45 minuta je preplivao Dunav. Preko Bugarske ušao je u Grčku i konačno stigao na Svetu Goru.

Sergije je danas siromašan monah, ima samo 29 godina i živi u surovoj pustinji Karulji, kao asketa pod duhovnim rukovodstvom starca Pamva. Karulja je teško pristupačna, a da bi ste stigli do odredišta, često jedan od podvižnika mora da vam spusti merdevine. Sergije je odlučio da postane monah kada mu je bilo 12 godina. Tada je ostao siroče. Roditelji su mu bili hirurzi i oboje su ubijeni u Čečeniji. Zajedno sa bratom i sestrom Sergija je usvojila druga porodica , takođe su bili hirurzi. Oni su uspeli da pobegnu iz Čečenije.

Kada bi ga upitali kako je dobio svoje obrazovanje, s obzirom da je još kao dečak napustio svet, on bi odgovorio: “ Da znam koliko ti znaš, a da ne znam kako da spasem svoju dušu, od kakve bi mi koristi znanje bilo? Učio sam nekoliko meseci na Atonijadi i shvatio da gde god je mudrost Božija, svetovno obrazovanje je nepotrebno. Možeš voleti Boga, ali nikada misliti o NJemu…!

Sergije brzo hoda. Kada ga neko prati i zamoli da uspori, on odgovara da ne može jer uvek razmišlja o paklu, smrti, sudu, Raju i vaskrsenju. Kaže: „Kada na sve ovo mislim, ne mogu da usporim u hodu.“

Da Vas podsetimo:  Pranjanski kajmak osvaja Novi Sad i Beograd

Prevod sa engleskog prof Bojana Popović
Izvor na engleskom: johnsanidopoulos
Izvor: Manastir Lepavina

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime