Moskva se priprema za aktivnu odbranu u Pridnjestrovlju

0
630

A column of Russian troops prepares to leave the checkpoint at a bridge over the Inguri River in Western Georgia

Izvor ruskog moskovskog lista „Nezavisimaja gazeta“ u Ministarstvu odbrane Rusije saopštio je da postoji plan za uništenje Pridnjestrovlja koji su napravile američke tajne službe uz pomoć ministarstava odbrane Ukrajine, Moldavije i Rumunije.

Ministarstvo odbrane RF zabrinuto je zbog mogućnosti nagle eskalacije konflikta u Pridnjestrovskoj Moldavskoj Republici i priprema se za najnepovoljnije scenarije. Radi toga je Operativna grupa ruskih jedinica, koja stacionirana u toj republici, izvela manevre na kojima je uvežbavala zaštitu važnih vojnih objekata.

Kako je saopštila pres-služba Zapadnog vojnog okruga, kojem je potčinjena ta „operativna grupa“, u petak je više od 100 ruskih vojnika dignuto na uzbunu. Posle marša od 150 kilometara do vojnih skladišta u selu Kolbasna, vojnici su imali školsku borbu sa „teroristima“ koji su tamo pokušavali da se dočepaju oružja i municije.

U Ministarstvu odbrane Rusije naglašavaju da su pripadnici „operativne grupe“ dejstovali u uslovima najpribližnijim borbenim.

Pri tom su pripadnici antiterorističke grupe uspešno ispunili postavljene zadatke: „Tokom vežbe likvidacije terorista – posebna pažnja je posvećivana povećanju usklađenosti dejstava vojnika prilikom borbe na otvorenom u okviru jedinice i malih taktičkih grupa (parova i trojki)“.

Takve scenarije sada odrađuju ne samo pripadnici grupe, već i ruski mirotvorci stacionirani u zoni sukoba.

Povećanje aktivnosti ruskih snaga u Pridnjestrovlju izvor lista objašnjava ne samo planovima letnje obuke, već i realnim pretnjama koje se sada pojavljuju u zoni sukoba.

Između ostalog, NG je objavila da raspolaže podacima o postojanju vojnog plana za uništenje Pridnjestrovske Moldavske Republike. Plan su navodno napravile američke tajne službe uz pomoć ministarstava odbrane Ukrajine, Moldavije i Rumunije.

Deo tog plana je i prošlonedeljna odluka Kijeva da raskine sporazum sa Moskvom o tranzitu ruskih vojnika preko Ukrajine u Pridnjestrovlje.

Osim toga, kako tvrdi sagovornik lista, ukrajinski i rumunsko-moldavski borci uskoro planiraju da izvedu diverzantske i terorističke operacije čiji je cilj zauzimanje skladišta sa oružjem u Pridnjestrovlju koja čuvaju ruski vojnici.

Da Vas podsetimo:  Recept za sok od kajsije: Prava vitaminska bomba i idealno osveženje za vrele dane

Istovremeno će sa leve strane Dnjestra početi velike provokacije u kojima će biti ljudskih žrtava, kako bi se diskreditovali ruski mirotvorci.

Te okolnosti će biti povod za zvanični izlazak Kišinjeva iz mirovnog procesa. Vlasti Moldavije će se obratiti za pomoć EU i NATO. Do tada će, po svoj prilici, biti pripremljena zamena za ruske plave šlemove u vidu moldavsko-rumunskog mirovnog bataljona.

Formiranje takvog bataljona je 23. maja zvanično najavio ministar odbrane Modavije Viorel Čibotaru dok se nalazio u poseti Rumuniji. Posle njegovog susreta s rumunskim kolegom Mirčeom Dušom, on je saopštio da će u taj bataljon u budućnosti biti uključeni vojnici iz Ukrajine i Poljske.

General-potpukovnik Jurij Netkačov, koji je 1992. godine komandovao 14. armijom stacioniranom u Pridnjestrovlju, takođe ne isključuje vojni scenario rešavanja situacije na Dnjestru.

„To veoma šteti geopolitičkim interesima Moskve, i siguran sam da će rusko rukovodstvo učiniti sve što je u njegovoj moći da zaštiti svoje pozicije u tom regionu i da neće dopustiti eskalaciju konflikta“ – smatra on.

Netkačov podseća da je Kišinjev – u periodu kada je on komandovao 14. armijom – uz podršku rumunskih dobrovoljaca i plaćenika već pokušao da oružjem zauzme Pridnjestrovlje.

„Nisu uspeli tada, neće ni sada, uprkos tome što Ukrajina pokušava da našoj grupaciji tamo potpuno onemogući dovod kiseonika“ – uveren je Netkačov.

On se slaže sa mišljenjem koordinatora Uprave generalnih inspektora Ministarstva odbrane RF – armijskog generala Jurija Jakubova – koji dopušta mogućnost snabdevanja ruskih mirotvoraca vazdušnim putem, avionima vojno-transportne avijacije u uslovima blokade od strane Ukrajine.

„Naravno, veliki problem je u tome što će naši avioni svejedno morati da lete iznad ukrajinske teritorije. To će najverovatnije biti u rejonu Odese. Od obale Crnog mora do Pridnjestrovlja – to je manje od 100 kilometara. Navodilo se da je ukrajinska vojska razmestila tamo zenitne raketne sisteme S-300. Ali, meni se čini da će se ukrajinska PVO teško odlučiti da obara naše avione koji lete u Tiraspolj“ – smatra Netkačov.

Da Vas podsetimo:  Ako kašljete sve što vam treba jesu domaće bombone od kokosovog ulja i meda

Dok se pogoršava situacija oko Pridnjestrovlja, Rumunija i SAD počinju vojne manevre blizu ukrajinske Odeske oblasti. Zbog toga je u Crno more 23. maja uplovio raketni razarač američke ratne mornarice Ross.

U saopštenju za medije 6. flote SAD navodi se da je prisustvo razarača Ross u regionu potrebno zbog bezbednosti i jačanja „saradnje u Crnom moru, mira i prosperiteta u regionu“.

Ross ima sistem PRO, a glavno ofanzivno oružje su mu krstareće rakete Tomahawk.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime