Mozaici stari 1.700 godina najzad pred očima javnosti

0
976

800x600_Medijana111-foto-Vanja-KeserZato što je skoro 1.000 kvadrata antičkih mozaika iz Letnje rezidencije Cara Konstantina konačno dostupno javnosti arheološko nalazište „Medijana“ trenutno se smatra jedinstvenim mestom u Srbiji. Na restauraciji i konzervaciji ovih iskopina radi se 5 godina.

Posle 80 godina istraživanja, “Medijana” je prvi arheološki lokalitet na kome je izloženo više od 800 kvadrata mozaika starih 1.700 godina.

Ovako nešto nije moguće videti nigde u Srbiji, kaže direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović. Ona dodaje da se nada da će Ministarstvo kulture shvatiti kolika je vrednost “Medijane”.

Verovatno onda kada ministar bude došao ovde i video na licu mesta šta je zapravo potrebno završiti na “Medijani” i koji je razlog svemu tome, da će pomoći da se dovrši ulazni deo zaštitne konstrukcije i da se uradi projekat završne prezentacije koji će moći da usmerava posetioce. Ministar je, inače, bio pozvan na otvaranje, ali nije došao – kaže Vasić Petrović.

Konzervator-restaurator koji radi na lokalitetu od 2011. godine Nemanja Smičiklas kaže da je “Medijanu” Republika na kraju „prepoznala kao nešto što mora da se završi”. Dodaje da je najveći problem arheoloških nalazišta i u svetu, i kod nas to što su se mnogo više radila istraživanja od konzervacija.

Kada nešto izvadite iz zemlje posle nekoliko hiljada ili stotina godina, to veoma brzo propada. Mnogo toga nije konzervirano, tako da nam je to sada prioritet. Rade se istraživanja gde je neophodno i to će biti neka tendencija i narednih godina dok glavnicu onoga što smo već pronašli ne budemo imali sačuvano – kaže Smičiklas.

On napominje i da je za razvoj nalazišta kao što je “Medijana” u turističkom smislu vrlo važno i kakav je stav lokalne vlasti.

Presudan je menadžment, to je jedino što može da se kaže. Po mom mišljenju, “Medijana” je mnogo značajnija i više toga može da pokaže od Viminacijuma. Međutim, menadžment “Viminacijuma” je mnogo bolji i oni to znaju mnogo bolje da, što bi se reklo „prodaju“ nego što se ovde “Medijana” eksploatiše – kaže Smičiklas.

MEDIJANA-MOZAIK-VANJA-KESER-JVDa bi “Medijana” bila u potpunosti završena, ostalo je da se uradi i najveći projekat Peristila. Kako kažu u Zavodu za zaštitu spomenika, ove godine će biti urađena detaljna ispitivanja, a za sledeću godinu počeće se sa konzervacijom.

Da Vas podsetimo:  Otisci prstiju

Podsetimo, iako je trebalo da svi radovi u letnjoj rezidenciji Cara Konstantina budu okončani još 2013. godine, zbog nedostatka novca to nije bilo moguće. Tako je u godini obeležavanja jubileja od donošenja Milanskog edikta „Medijana“ ipak bila zatvorena za turiste.

Radno vreme lokaliteta je od utorka do petka od 11 do 18 sati, a subotom i nedeljom od 10 do 15 sati. Ponedeljkom Medijana neće raditi.

Cena karte je 150 dinara za odrasle, a 130 dinara za đake, studente i penzionere.

Grupne posete odraslih su 200 dinara po osobi i uključuju posete svim objektima Narodnog muzeja Niš (Ćele kula, Arheološka sala, Logor „12. februar“ i Medijana), a cena karte za grupne posete đaka, studenata i penzionera je 170 dinara.

B. Jovanović

Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime