Muke povratnika u Klini i Banjama

0
611

2016-06-11_062756Živan Mazić iz Kline napadnut je juče jajima i kamenicama, dok su Zoranu Kovačeviću iz sela Banje, tokom jučerašnjeg dana, ukradene krave, saopštilo je kosovsko ministarstvo za zajednice i povratak. Oba slučaja prijavljena su Kosovskoj policiji. Iz ovog ministarstva ocenjuju da učestali napadi na povratnike govore da su oni i dalje nebezbedni i, kako dodaju, često izloženi direktnim pritiscima da ponovo napuste svoja imanja.

Povratnici u Klini i Mazići gotovo neprestano na meti napada

Porodica Mazić i povratnici u opštini Klina nisu prvi put na meti napada. Poslednji se dogodio sredinom aprila, kada su nepoznata lica upala u kuću Radoša Magića, u selu Grabac, počinivši manju materijalnu štetu. Ovom napadu prethodio je onaj 17. februara kada su polupani prozori na kući Živana Mazića i Vukoja Radosavljevića u Klini, što je učinjeno i početkom decembra, ponovo na kući Mazića, i to u nekoliko navrata. Kuća ove porodice kamenovana je i novembra 2015.

„Zastrašivanje povratnika na ovakav način izaziva veoma negativan utisak i strah koji ima direktan i negativan uticaj na sam proces povratka. Predstavnici Ministarstva za zajednice i povratak u stalnom su kontaktu sa povratnicima, kako bi im pružili moralnu, finansijsku i svaku drugu vrstu podrške, ali i kako bi poslali poruku da oni nisu sami, niti će biti u teškim trenucima,“ ističu iz Jevtićevog ministarstva.

Oni, takođe, navode i da su nadležni organi „u obavezi da pruže punu zaštitu svim građanima i da sve slučajeve rasvetle, kako do ovakvih nemilih događaja ne bi dolazilo“, jer je, kako dalje dodaju, „to jedini mogući način da se napadima na povratnike stane na put“.

Ovo je treći napad na povratnike u poslednjih nekoliko dana. Početkom nedelje, kuća Zdravka Nikolića, jedine srpske povratničke porodice u selu Kovrage kod Istoka, obijena je usled bacanja bombe, a tokom proteklog vikenda porodicama Stanislava i Stanoja Spasića u Janjinoj Vodi kod Obilića ukradena je stoka, a u Suvom Dolu kod Lipljana, nepoznata lica opljačkala su šest domaćinstava.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime