MUP: Srbija ne plaća najam već samo gorivo i druge troškove za ruski helikopter

0
643

Vlada Srbije je odlukom o angažovanju ruskog helikoptera za vanredne situacije, koji je sinoć sleteo na niški aerodrom za troškove korišćenja izdvojila osam miliona dinara ili oko 67.000 evra iz budžetske rezerve. Iz odgovora MUP-a Insajderu može se zaključiti da je Srbija dobila helikoper na korišćenje tokom avgusta bez nadoknade, a da su izdvojena sredstva namenjena za gorivo, posadu, usluge aerodrome u Nišu.

Na društvenim mrežama pojavile su se nedoumice u vezi sa tim na šta se odnose troškove u visini osam miliona dinara, ako je Ruska Federacija uputila helikopter za gašenje požara putem međunarodne pomoći a Ministarstvo za vanredne situacije te zemlje saopštilo da je helikopter krenuo za Srbiju zbog neophodnosti izvođenja „humanitarne operacije”.

U Odluci Vlade Srbije o traženju pomoći u oblasti zaštite i spasavanja koja je usvojena na Vladi 20. jula i objavljena narednog dana u Službenom glasniku, između ostalog se navodi:

„Vlada upućuje poziv Vladi Ruske Federacije da vazduhoplov Ministarstva za civilnu odbranu, vanredne situacije i otklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije bude smešten na aerodromu „Konstantin Veliki” u Nišu u periodu od 15. jula do 31. avgusta 2017. godine, radi obezbeđivanja međunarodne saradnje i pomoći u oblasti zaštite i spasavanja“, navodi se u Odluci koju je potpisala Ana Brnabić.

U Odluci se takođe navodi da će se visina naknade troškova u slučaju angažovanja opredeliti u zavisnosti od vrste tog angažovanja, na osnovu posebnog akta Vlade.

U istom Službenom glasniku objavljeno je i Rešenje o korišćenju budžetske rezerve u kojem se navodi da je od osam miliona 3,9 miliona namenjeno za „materijl“, da je 1,8 miliona opredeljeno za stalne troškove, dok je 2,9 miliona predviđeno za usluge po ugovoru.

Na pitanja MUP-u, u čijoj je nadležnosti i Sektor za vanredne situacije, za šta je tačno namenjeno osam miliona dinara, dobili smo odgovor da su troškovi angažovanja helikoptera mnogo manji od moguće štete koja bi mogla nastati u požarima.

Da Vas podsetimo:  Četrdeset miliona dinara za beogradskog urbanistu

“Sredstva koja su izdvojena namenjena su za smeštaj letelice, odnosno usluge aerodrome u Nišu, gorivo i smeštaj članova posade”, navodi se u odgovoru MUP-a.

Srbija će možda tražiti dodatne helikoptere

Helikopter je sinoć u Nišu između ostalih dočekao i direktor Srpsko-ruskog humanitarnog centra Bojan Glamočlija, koji je rekao da će helikopter biti na dežurstvu u Nišu u slučaju požara minimum mesec dana, a maksimalno do kada Vlada Srbije kaže da je potrebno.

„Preko nam je bio potreban ovaj helikopter jer imamo dosta požara na otvorenom i vidimo kako je sa požarima prošao region – Hrvatska i Crna Gora. Velikih požara sada ima u Makedoniji“, rekao je Glamočlija.

Prema njegovim rečima rusko Ministarstvo za vanredne situacije spremno je, ukoliko se za to ukaže potreba, da u Srbiju uputi i dodatne helikoptere za gašenje požara iako i u Sibiru besne požari zbog visokih temperatura.

www.insajder.net

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime