Mustafin brat traži azil u Nemačkoj

0
747

Izvor: Gazeta Blic (tekst je izvorno preveden sa albanskog)

Jedan od dvojice braće premijera Mustafe zatražio je azil u dve evropske zemlje – Francusku i Nemačku. Obe zemlje  su odbile njegov zahtev.

isa-merkel-780x439
Mustafa i Merkelova

Ragip Mustafa migrirao je sa talasom izbeglica zbog zdravstvenih razloga. Zahtevao je operaciju srca. Ušao je ilegalno, dok je Isa, prvi put kao premijer Republike Kosovo, bio u poseti Berlinu.

Nemačka domaćica, Angela Merkel, stavila je jasno do znanja da tražioci azila sa Kosova nemaju šansu da ga u Nemačkoj i dobiju. To je direktno pogodilo Mustafinog brata koji je zatražio azil usled zdravstvenih razloga. Tako je bio primoran da napusti Nemačku nakon nekoliko dana boravka tamo.

Tokom sastanka sa Merkelovom, Mustafa je obećao dobre uslove za sve građane. Međutim, uslovi se od tada nisu popravili. Naročito ne zdravstveni sistem. Pacijenti sa ozbiljnim oboljenjima nastavljaju da traže finansijsku pomoć od građana dobre volje pošto država ne nudi mogućnost za lečenje u inostranstvu.

Premijer pretio autoru teksta

Kosovski premijer u međuvremenu se oglasio povodom teksta portala Insajder, potvrdivši da je njegov brat bio tražilac azila. On je, takođe, kako su preneli kosovski mediji, lično telefonom pozvao autora teksta, novinara Vehbija Kajtazija, zapretivši mu da će „skupo platiti“ zbog objavljenih navoda. U nastavku pročitajte reakciju Ise Mustafe, koju je objavio na svom Fejsbuk profilu, a u kojoj objašnjava i razloge zašto je njegov brat tražio azil:

„Pročitao sam na portalima da je moj brat tražio azil u inostranstvu, iz zdravstvenih razloga. To je istina. Kasnije sam od porodice svog brata saznao da je tražio da borave u inostranstvu, kako bi se oporavio od teške bolesti za koju nema leka na Kosovu. U jesen prošle godine, on je imao intervenciju u Tirani, sada u Prištini, a njegovo stanje je i dalje prilično teško. Sumnjam da Insajder, kao i Vehbi Kajtazi, mogu da pomognu, ali mogu da pogoršaju njegovu bol.

U svetlu migracija, želim da budem iskren sa vama – oni su čak otišli ​​toliko daleko da su se moji unuci vratili. To pokazuje da moja porodica, takođe, deli sudbinu ostalih građana Kosova. Zbog toga, kao premijer, obavezan sam da pronađem rešenje, da liberalizujemo vize za privlačenje investicija kako bi se stvorila radna mesta, da unapredimo naš zdravstveni sistem, kako bi naši građani imali manje potreba da traže lek u takvim oblicima u inostranstvu.

Moja odgovornost je da radim na pronalaženju rešenja za svoje građane. Svesni teške situacije u kojoj radimo. intenziviraćemo kontakte i veze sa zemljama koje mogu podrže ekonomski i socijalni razvoj Kosova.“

Brat premijera, Ise Mustafe, prošle godine je ilegalno migrirao preko Srbije, kako bi ušao u Mađarsku – prvu zemlju EU. Otišao je u Francusku gde je zatražio azil usled zdravstvenih problema. Francuska država odbila je njegov zahtev.

Da Vas podsetimo:  Budva iza rešetaka

Onda je otišao u Nemačku. Čak je i Nemačka odbila ovaj zahtev usled pravila EU – kada jedna država članica odbije zahtev za azil, to se odnosi i na ostale zemlje. Zbog toga mu je rečeno da mora da se vrati u Francusku.

Insajder je došao do Mustafinog zahteva za azil u Nemačkoj. Na njemu se vidi više ulazaka – vreme kada je ušao u Nemačku, način na koji je to urađeno itd.

Mustafin (1958), zahtev za azil je urađen u gradu „Rheinland Pfalz“ u Nemačkoj, 22. juna 2015. Izvori iz centra za azil pokazali su Insajderu da je Ragip Mustafa, brat Premijera i da je on usled zdravstvenih problema ležao u bolnici „Charité“ u Berlinu, gde je ostao dva dana. Nakon lečenja, morao je da se vrati u u Trier uFrancuskoj.

ragip-mustafa

„Nismo ga videli. Samo je nestao, rekli su nam da je vraćen u Francusku,“ rekao je ovaj izvor.

Premijer Kosova, Isa Mustafa, odbio je da komentariše zahtev za azil svog brata. Kancelarija Premijera duže od tri nedelje nije odgovorila na pitanja Insajdera.

Ali izvori iz vlade rekli su da je odluka premijera Ise Mustafe da ne odgovara doneta, jer je ćerka Ragipa Mustafe demantovala da je njen otac zatražio azil u Nemačkoj. Rekla je premijeru da je njen otac Ragip bio samo u Mađarskoj.

Insajder nije mogao da razgovara sa Ragipom Mustafom usled  njegovog zdravstvenog stanja. On se već vratio na Kosovo. Uprkos naporima, nije mogao  da bude operisan u inostranstvu, kao što je to učinjeno za njegovog brata (2010. Mustafa je operisan u modernoj bolnici u Belgiji).

KoSSev

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime