Muzej hleba: Ljubav prema tradiciji i srpskoj kulturi

0
2250
Slobodan Jeremić Jeremija / Foto: muzejhleba.rs

U prirodnom ambijentu sela Pećinci u Sremu, na prostoru od 1.200 metara kvadratnih smešteno je oko 2.000 predmeta koje čine zbirku jednog od najinteresantnijih muzeja u Srbiji – Muzeja hleba slikra Jeremije.Putujući po Srbiji, Jeremija slika ali i istražuje, sakuplja etnografske predmete, oruđa, mašine, zapisuje običaje. Početkom devedesetih godina odlučuje da svoju kolekciju predstavi javnosti i u tom periodu započinje izgradnju objekata u koje će, nekoliko godina kasnije, biti smeštene zbirke.

Osnovna koncepcija muzejske postavke ima za cilj da pokaže put zrna pšenice od “zemlje, preko hleba, do neba” korespondirajući tako sa ciklusima Jeremijinih slika ciklus “Zemlja”, “Hleb” i “Nebo”.Pomoću izloženih predmeta ispričana je priča o hlebu i načinu na koji se on dobijao u Srbiji nekada, o njegovom značaju i simbolici ali i o ljudima, običajima, načinu života u prošlosti.

Posebno je interesantno predstavljanje predmeta. Sem što se direktno mogu dodirnuti, za veliki broj predmeta može se na licu mesta videti kako funkcionišu, što daje poseban i autentičan doživljaj.

Izloženi predmeti razvrstani su u tri tematske zbirke: etnografsku, arheološku i likovnu.Etnografsku zbirku čine: zbirka oruđa za obradu zemlje, zbirka transportnih sredstava, zbirka predmeta za preradu pšenice i kukuruza, zbirka predmeta za mešenje i pečenje hleba, zbirka predmeta za pripremanje hrane i zbirka obrednih hlebova.

Arheološku zbirku čine: praistorijska i antička zbirka. U praistorijskoj zbirci nalazi se zbirka oruđa za obradu zemlje, zbirka žrvnjeva i posuda za čuvanje žita. Antičku zbirku čine oruđa za obradu zemlje iz rimskog doba.

U likovnoj zbirci nalazi se zbirka slika i crteža slikara Jeremije.U okviru muzejskog kompleksa nalazi se furuna za pečenje hleba, ognjište i crkva posvećena srpskoj Slavi.

Foto: muzejhleba.rs

Nastao iz ljubavi prema sopstvenom nasleđu, realizovan uz ogroman napor i entuzijazam Jeremije, ovaj muzej, po mnogo čemu jedinstven, od osnivanja privlači pažnju najšire publike. Zamišljen kao mesto bez ograničenja, poput slikarevog ateljea, otvoreno za svakoga, mesto gde možemo da slušamo druge, ali i da razgovaramo i međusobno i sa samim umetnikom, tu praksu uspeva da zadrži do danas. Doživljavajući muzej kao mesto gde je svako dobro došao, bez obzira na sredinu iz koje potiče, bez obzira na svoju kulturu i stepen obrazovanja, Jeremija pokušava da ostvari svoju viziju o muzeju kao o jedinstvenom mestu jedne sredine. Za ovog umetnika muzej je kao živi organizam koji se stalno menja, usavršava, preoblikuje i obnavlja, koga čine predmeti ali i ljudi – kako oni koji rade u njemu tako i oni koji ga posećuju. Iako drugačiji, Muzej hleba na svoj specifičan način informiše ljude o značaju sopstvenog nasleđa i o muzejskoj delatnosti uopšte, što je i njegova misija, navodi se na sajtu Muzeja hleba.Iako je Muzej hleba namenjen deci, da kroz rad i aktivnost, razvijaju svoju kreativnost, nauče nešto novo o srpskoj kulturi i tradiciji, a u isto vreme i da se zabave.

Da Vas podsetimo:  Obrnuto

Deca uče kojoj kulturi pripadaju ali i o vrednostima drugih kultura čime se ističe važnost razumevanja i prihvatanja razlika.

Još jedna interesantna stvar koja se može naći u Muzeju hleba je biblioteka, čiji sadržaj čine katalozi, knjige, časopisi i neknjiževna građa.U okviru muzejske biblioteke poseban segment čini Biblioteka sv. Jevrosima sa zbirkom kuvara. Bibliotečki inventar sadrži 1550 jedinica.

Pored svoje osnovne delatnosti Muzej povremeno organizuje stručne skupove, promocije, koncerte i različite umetničke radionice.U okviru kompleksa nalazi se prostor za odmor, suvenirnica, kao i veliki muzejski parking za autobuse i automobile.

opanak.net/Izvor: Muzej hleba

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime