Na konkursu Ministarstva poljoprivrede najviše novca udruženjima bliskim vlasti

0
1090
Foto: pixabay.com

Ministarstvo poljoprivrede je krajem maja dodelilo maksimalan iznos sredstava za podršku udruženjima za razvoj poljoprivrede Savezu vinara i vinogradara Srbije (SVS) čije sedište je na istoj beogradskoj adresi – Bulevar kralja Aleksandra 84 – na kojoj je i ogranak ovog ministarstva Uprava za agrarna plaćanja. Ta uprava isključivo se bavi davanjem subvencija, a zgrada „Lole“ u Bulevaru vlasništvo je državnog Fonda za razvoj. Na javnom konkursu za dodelu državne pomoći za projekat „Edukacija i savetovanje o značaju razvoja vinogradarskog i vinarskog sektora kroz modernizaciju proizvodnje i prerade“ SVS je dobio milion dinara.

Ovo novo udruženje, registrovano pre manje od godinu dana, na svojoj Fejsbuk stranici ima objavu sa fotografijom martovske sednice upravnog odbora u proširenom sastavu na kojoj se nalazi i sin predsednika Republike Danilo Vučić. Koja je funkcija Danila Vučića u ovom udruženju i da li je ima, Pištaljka nije uspela da sazna jer iz udruženja nisu odgovorili na naše pitanje. Na sajtu organizacije sin predsednika nije naveden kao deo rukovodstva, upravnog ili nadzornog odbora.

Posle sednice upravnog odbora u proširenom sastavu koja je održana u Šidu, Savez je organizovao i „neformalno druženje“ kojem je prisustvovao i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović.

Na istom konkursu, Nedimovićevo ministarstvo dodelilo je 700.000 dinara Savezu udruženja odgajivača goveda čiji je zastupnik Sanja Bugarski, savetnik ministra. Ona je član predsedništva Socijaldemokratske partije Srbije Rasima Ljajića, a od 2017. godine potpisuje se kao savetnica ministra poljoprivrede. Na pitanje da li je Bugarski i dalje savetnica ministra, iz Ministarstva poljoprivrede nam je odgovoreno da je ona „i dalje saradnik ministarstva“. Ministarstvo je ovom savezu novac dalo za projekat „Unapređenje proizvodnje mleka uz uvođenje robotizovanih sistema za mužu i nadzor stada“.

Da Vas podsetimo:  Kad uključimo bojler ili šporet finansiramo bahanalije i promociju Zorane Mihajlović

Milion dinara na konkursu dobilo je udruženje „Amikus“ za projekat „Nova era poljoprivrede“. Ovo udruženje dobilo je isti iznos i prošle godine, a uspešno je i na drugim državnim konkursima, bez obzira na to da li je reč o prevenciji nasilja u porodici, ekologiji ili turizmu. Zastupnik „Amikusa“ je Jasmina Roganović, supruga Predraga Roganovića izvršnog direktora uticajne medijske kompanije „Adria media grupa“, izdavača dnevnika „Kurir“ i brojnih drugih časopisa. „Amikus“ je osnovan krajem 2018. godine, a već naredne beležio poslovni prihod od 3,3 miliona dinara.

„Amikus“ u svojoj registraciji navodi raznolike ciljne oblasti, od razvoja demokratije, ljudskih prava, zaštite životne sredine, obrazovanja, pa do razvoja preduzetništva i kulture i zaštite zdravlja. Novac građana koji se deli na javnim konkursima, a koji se dobija „Amikus“ je iz jednako raznovrsnih izvora kao i oblasti delovanja udruženja, pa deluje kao da je statut udruženja pisan za te razne konkurse.

Državnu pomoć za razvoj poljoprivrede dobila su i dva udruženja iz Inđije kojima je u jednom periodu zastupnik bio poslanik predsednik Narodne seljačke stranke Marijan Rističević. Udruženje za društveno ekonomski razvoj Srema na konkursu je dobilo 700.000 dinara, a Savez seljaka – SB 600.000 dinara. Marijan Rističević trenutno nema zvaničnu funkciju u ovim udruženjima. Vojvođanski istraživačko-analitički centar pisao je da je Savez seljaka i prošle godine dobio 700.000 dinara.

Udruženje Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) o kojem je Pištaljka pisala jer je u partnerstvu sa opštinom Rača osnovalo fabriku meda „Naš med“ tako da je opština uložila 16 puta više novca, a dobila četiri puta manji udeo nego SPOS i na ovom konkursu dobilo je 800.000 dinara. SPOS vodi direktor doma zdravlja u Aleksincu Rodoljub Živadinović, član Srpske napredne stranke koji je političku karijeru počeo u DSS-u.

Da Vas podsetimo:  Rukavice od jagnjeće kože i Adidas patike za komunalce Beograda koštaju 1,3 miliona evra

Tokom javnog konkursa za dodelu subvencija, koji je trajao 15 dana, podeljeno je dvadeset miliona dinara. Novac je dobilo 50 udruženja, uglavnom iznose do pola miliona dinara.

Snežana Đurić
Izvor: pistaljka.rs

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime