Na svakih 5 godina izgubimo po jednu generaciju osnovnoškolaca!

0
493
Foto: pixabay.com

Još jednu godinu brojimo deficite, a oni su i ove školske godine u redovima školskih klupa. U Republici Srpskoj u predstojećoj školskoj godini upisano je 438 prvačića manje nego prošle godine.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, ukupan broj učenika u osnovnim školama u RS-u manji je za 832. A prema podacima Republičkog zavoda za statistiku RS, u protekle četiri godine, broj učenika u osnovnim školama se smanjio za oko 6000. To je pokazatelj, prema procjenama stručnjaka, da Republika Srpska na svakih pet godina izgubi po jednu generaciju osnovnoškolaca.

U sljedećoj tabeli dajemo pregled broja upisanih učenika u prvi razred od školske 2008/2009. godine.

Kada je riječ o broju upisane djece u prvi razred po opštinama/gradovima, najviše ih je upisano u Banjaluci – 1.884, zatim u Bijeljini – 921, Doboju – 523, te Prijedoru – 508. Najmanje ih je upisano u Kalinoviku, Krupi na Uni i Driniću – po osam.

Situacija je slična i u FBiH, te se u većini kantona bilježi smanjeni broj upisanih učenika u prve razrede i osnovnih i srednjih škola. Iz Ministarstva obrazovanja i nauke FBiH, prema trenutnim preliminarnim podacima, zabilježen je najveći trend smanjenja upisanih đaka u Unsko-sanskom, Zeničko-dobojskom i Tuzlanskom kantonu.
Međutim, uprkos vidljivom smanjenju broja upisanih učenika u prvi razred osnovne škole, neophodno je shvatiti i analizirati broj rođenih 2013. godine, odnosno onih koji su sada polaznici prvog razreda.

U skladu s tim, demograf Stevo Pašalić uvjeren je kako podaci u RS-u nisu toliko alarmantni, jer u odnosu na broj rođenih pomenute godine, stanje je usklađeno.

„Ključno je naglasiti da je 2012. godine rođeno 468 djece više nego 2013. godine. U skladu s tim sada ih je i manje upisano, jer se jednostavno svake godine ne rađa jednak broj djece. Podaci na temelju jedne godine nisu toliko relevantni, koliko praćenje jedne generacije. Jedino u slučaju praćenja od rođenja pa sve do devetog razreda možemo primijetiti osipanje stanovništva“, zaključuje Pašalić za BUKU.

Da Vas podsetimo:  Niški karikaturista: Postoji strah od karikature i satire

On kaže da je odliv stanovništva imao svoj uticaj na broj upisanih učenika, ali je nemoguće precizno evidentirati broj onih koji su otišli. Dodaje da prati demografske trendove, kako bi analizirao koliko će biti onih koji će završiti deveti razred. Vjeruje da će to biti najbolji pokazatelj osipanja stanovništva.
Ipak, trend smanjenja broja upisanih u prve razrede osnovnih škola prisutan je širom BiH. A situacija je slična i u ostalim gradovima, što možete vidjeti u tabeli u nastavku.

 

 

 

U Livnu se broj prvačića smanjio za cijelo jedno odjeljenje, a Ljubuški je za četiri godine ostao bez jednog razreda. Tuzlanski kanton bilježi pad od 220 prvačića, a Srednjobosanski kanton za 184. Posebno je zabrinjavajuće u Unsko-sanskom kantonu gdje je najavljeno zatvaranje 39 osnovnih škola, najviše područnih. Bez posla bi trebalo ostati 229 učitelja i nastavnika, ali su iz Vlade USK najavili da neće biti masovnih otpuštanja.

Područna škola u Pavićima, koja je nekada radila u dvije smjene danas ima ukupno 8 učenika, a ove godine je i bez ijednog prvačića.

Jesu li to sve alarmantni podaci ili čista statistika u skladu sa brojem rođenih, ostaje da se vidi u narednom periodu, ali činjenica je da se iseljavanje ipak veoma odrazilo na broj upisanih u prvi razred osnovne škole.

Dok širom BiH zvoni školsko zvono za početak nove školske godine, moglo bi se zaključiti da je ono poziv i vlastima da konačno nešto konkretnije urade po pitanju odlaska kompletnih porodica iz BiH. Prije nego nas dočekaju prazne učionice u novoj školskoj godini.

Izvor: 6yka.com

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime