„Nad Srbima izvršen genocid, tvrdnje da su oni činili zločine su zavera velikih sila“

0
145
Foto: printscreen

Nad Srbima je tokom prošlog veka izvršen genocid, a lažne optužbe da su činili zločine u vreme raspada Jugoslavije deo su kampanje velikih sila da bi opravdale osvajačke ciljeve.

Nad Srbima je tokom prošlog veka izvršen genocid, a lažne optužbe da su činili zločine u vreme raspada Jugoslavije deo su kampanje velikih sila da bi opravdale osvajačke ciljeve, izjavila je nekadašnji funkcioner finskih socijademokrata Pirko Turpeinen.

Turpeinenova, koja je ugledni psihijatar, bila je poslanik u finskom parlamentu, kao i stručni saradnik u Komisiji za ispitivanje torture i kršenja ljudskih prava Saveta Evrope.

U javnosti je postala poznata po podršci generalu Ratku Mladiću, o čemu je napisala i knjigu, a završava novu studiju u kojoj se bavi nizom događaja koji su obeležili raspad SFRJ.

Među njima je slučaj „Račak“, koji je pre dve decenije bio povod za agresiju NATO-a na Srbiju.

Turpeinenova je za portal Vesti onlajn rekla da je slučaj „Račak“ bio samo jedna u nizu provokacija Srba.

„Zato će moja sledeća knjiga biti istorija Holokausta i genocida nad Srbima, kako tokom Drugog svetskog rata, tako i u vreme ratova devedesetih i NATO okupacije Kosova“, istakla je ona.

Turpeinenova kaže da je na poziv tadašnjeg predsednika SR Jugoslavije Slobodana Miloševića da pošalju stručni tim koji bi utvrdio okolnosti stradanja pojedinaca u Račku, finsko Ministarstvo spoljnih poslova iz nekog razloga imenovalo Helenu Rantu, a ne, recimo, profesora Anti Pentila, vrsnog medicinskog forenzičara.

„Problem je što Ranta nije bila kompetentna da utvrdi činjenice. Njena odgovornost je u stvari bila da prouči autopsijske izveštaje koje su sačinili patolozi, ali ni to nije uradila. Umesto toga, ona je rekla ono što joj je instruisano da kaže od finskog i nemačkog Ministarstva spoljnih poslova. Ono što je ona izgovorila nema blage veze sa istinom“, istakla je Turpeinenova i napomenula da je Ranta, u stvari, zubarka.

Da Vas podsetimo:  Uskoro revizionistički film i o kozaračkoj djeci

I pored činjenice da su rezultati obdukcije bili sakriveni, navela je ona, dve godine kasnije, stručnjaci, među kojima je profesor Pentila, imali su priliku da prouče tu dokumentaciju i objave nalaze u naučnom žurnalu.

„Reč je o žurnalu mojih kolega, stručnjaka forenzičke medicine. Pokazalo se da su Ranta i njene kolege izdali istinu“, dodala je Turpeinenova.

Na pitanje do kog zaključka je došla istražujući ovaj slučaj, ona je odgovorila da medicinske činjenice i podaci o policijskoj akciji u pokušaju da izbaci teroriste iz sela nikada nisu bili skrivani, nego transparentni.

„Uostalom, u to su mogle da se uvere mnogobrojne TV ekipe, posmatrači OEBS-a… Svi su bili prisutni tako što ih je upravo srpska policija pozvala da se svojim očima uvere u ono što se odigralo u Račku, 15. januara 1999. godine“, rekla je Turpeinenova.

Ona je podsetila i da su SAD i Nemačka, zajedno sa drugim zemljama NATO-a, planirale okupaciju cele Jugoslavije.

„To nedvosmisleno pokazuje i Aneks B Sporazuma iz Rambujea… Podsetiću da su zemlje, članice NATO-a, prethodno ekonomskim sankcijama već ucenjivale Jugoslaviju i te ucene su trajale od 1992. godine. Međutim, zemlja je opstajala. Zato države NATO-a nisu više videle alternativu svom planu, osim da fizički osvoje prostor bombardovanjem. SAD su htele da naprave vojnu bazu na Kosovu i to su i uradile“, ističe ona.

Prema njenim rečima, propaganda dominira zapadnim zemljama.

„Ima mnogo naučnih dokaza i knjiga koje prenose istinu, međutim, preovladava propaganda medija NATO-a, koja je već stigla i u filmsku industriju, literaturu i sport. Srbima je potrebno da se čuje njihova strana, kroz filmove poput onog o Jasenovcu ili nastupa uglednih ličnosti, kao što je nobelovac Peter Handke“, smatra Turpeinenova.

Da Vas podsetimo:  DBA najoštrije osuđuje pretnje koje su upućene Gojku Raičeviću
A. Stanković
Izvor: Hronograf

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime