Naftna mrlja posvađala “Zelenu patrolu” i “NIS”

0
866

naftna-mrlja-nis

Novosadska “Zelena patrola na delu” prosledila je medijima fotografiju NIS-ove naftne mrlje u Velikom bačkom kanalu kod Srbobrana. Iz NIS-a je saopšteno da je reč o havariji i da je šteta sanirana. 

“Vojvođanska zelena inicijativa” koja realizuje projekat “Zelena patrola na delu” saopštila je da je NIS ispustio naftu u Veliki bački kanal kod Srbobrana i tako stvorio naftnu mrlju.

– Prilikom obilaska Velikog bačkog kanala, uočili smo veliku crnu naftnu mrlju na vodi. Kada smo se približili konstatovali smo da se iz betonskog otvora ispušta naftni otpad direktno u Veliki bački kanal. Naš domaćin, Dragan Kurijački, predsednik Ekološkog udruženja opštine Srbobran, rekao je da betonski ispust vodi do sabirne stanice naftnog polja Turija sever u Srbobranu, navodi se u saopštenju.

Iz “Vojvođanske zelene inicijative” još je saopšteno da je obaveštena Inspekcija za zaštitu životne sredije u Srbobranu. Kada se inspektorka pojavila na licu mesta, konstatovala je da se radi o ekološkom problemu, koji predstavlja veliku opasnost za biljni i životinjski svet u kanalu, navodi “VZI”.

nis-naftna-mrlja-3

Ubrzo nakon saopštenja te organizacije, kompanija NIS saopštila je da su “specijalizovane ekipe NIS-a, po uočavanju problema, preduzele nephodne mere”.

– Nakon što je postavljena zaštitna plivajuća brana u dužini od 22m koja je sprečila dalje širenje naftne mrlje, u potpunosti je sakupjena nafta sa površine vode crpljenjem pomoću cisterne i korišćenjem specijalnih sredstava, navodi se u saopštenju NIS-a.

Ovo saopštenje pratila je i fotografija kojom kompanija NIS dokazuje da je naftna mrlja očišćena.

nis-naftna-mrlja-2

Međutim, “Zelena patrola na delu” je, nakon saopštenja NIS-a, posetila mesto gde se nalazila naftna mrlja i ustanovila da ta kompanija ipak nije sanirala “ekološku katastrofu”.

“Zelena patrola na delu” takođe je saopštila da je vest o NIS-ovoj naftnoj mrlji obrisana sa internet sajta novina “Blic” i sajta “Večernji novosti“.

Da Vas podsetimo:  Uzbunjivač iz policije prijavio nepravilnosti, tužilaštvu trebalo četiri godine da odbaci "krivičnu prijavu" koju nije ni podneo

Teleprompter

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime