Nagrada za životno delo „Pavle Vuisić“ Voji Brajoviću

0
192
Foto: Medija centar Beograd

Tihi, Papi, Đole, Džordž, Major Langer, Vuk Branković, Sreten Sinđelić, Taki Papahagi i još mnogo drugih uloga koje su obeležile jugoslovensku i srpsku kinematografiju imaju zajedničko ime – Vojislav Voja Brajović, koji je ovogodišnji dobitnik nagrade „Pavle Vujisić“ za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima. Nagrada bi trebalo, prema tradiciji, da bude uručena na Filmskim susretima u Nišu, ali se još ne zna da li će ih biti zbog epidemiološke situacije.

Nagrada za životno delo za 2020. godinu pripala je 71-godišnjem glumcu Voji Brajoviću koji je skoro 50 godina na „velikom platnu“ kroz brojne uloge koje su obeležile kinematografiju na ovim prostorima.

Brajović je stalni član Jugoslovenskog dramskog pozorišta od 1969. godine i ostvario je brojne uloge u predstavama za koje je višestruko i nagrađivan.

Priznanje se sastoji od plakete sa likom Pavla Vuisića, delo akademskog vajara Milorada Tepavca, monografije i dokumentarnog filma o dobitniku.

Prema tradiciji, nagrada se uručuje na Filmskim susretima koje su najčešće krajem avgusta u Nišu, ali se još ne zna da li će se ove godine održati zbog epidemiološke sitaucije.

Prvi put je Voja Brajović na Filmskim susretima bio sa filmom „Otpisani“ davne 1974. godine, ali na ovom festivalu nikada nije dobio nijednu od nagrada koje se dodeljuju poslednje večeri.

Ljubica Jocić
Izvor: Južne vesti

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime