Najsiromašnije opštine bez narodne kuhinje

0
498

Broj obroka ne zavisi od potreba korisnika nego od finansijskih mogućnosti organizatora ovih programa. U Srbiji će u 2013. godini (bez podataka za grad Beograd) raditi ukupno 75 narodnih kuhinja koje će svakodnevno pripremati 34.660 obroka. Uslov za to je da vlada, kao i za ovu godinu, obezbedi sredstva za nabavku deset osnovnih prehrambenih artikala.Od novembra 2011. do oktobra 2012. godine radile su 72 narodne kuhinje sa ukupno pripremljenih 30.650 obroka dnevno.

Rad narodnih kuhinja, u saradnji sa lokalnom samoupravom, organizuje Crveni krst. Kao i uvek do sada, broj obroka ne zavisi od potreba korisnika nego od finansijskih mogućnosti organizatora ovih programa. Odluku o otvaranju narodne kuhinje donosi lokalna samouprava koja plaća troškove pripreme obroka i obezbeđuje objekat u kome se hrana priprema. Potrebe za otvaranjem narodnih kuhinja svakako postoje i u najsiromašnijim opštinama poput Surdulice, Crne Trave, Bosilegrada i drugih, ali one nemaju sredstva za to. U Nišu takođe ne postoji narodna kuhinja iako se procenjuje da je ovom gradu potrebno više od 3.000 obroka dnevno.

U narodnim kuhinjama mogu da se hrane: lica bez prihoda ili korisnici materijalnog obezbeđenja porodice, zatim penzioneri s najnižim penzijama, samohrana staračka domaćinstva i takozvani granični slučajevi – to jest oni koji neznatno prelaze cenzus za ostvarivanje prava na materijalno obezbeđenje. Tročlane komisije u opštinama koje čine predstavnici lokalne samouprave i službenici centra za socijalni rad i Crvenog krsta, donose odluke o tome koja lica mogu biti korisnici narodne kuhinje.

Program podrazumeva pripremu i podelu jednog obroka dnevno koji se sastoji od pola litra kuvanog obroka i pola vekne hleba. Prilikom pripreme hrane organizacije Crvenog krsta imaju problema s obezbeđivanjem potrebnih količina svežeg mesa i povrća, jer za to se uglavnom koriste donacije, a i s plaćanjem struje, vode kao i sa isplatom plata zaposlenih u ovim kuhinjama.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

Angažovanje donatora ovde je uvek dobrodošlo. Naročito se to može reći za proizvođače hrane. Kompanija „Frikom” je tokom 2011–2012. izdvajala po dinar za narodne kuhinje od svakog prodatog smrznutog proizvoda. Na taj način „Frikom” je kuhinjama donirao 50 tona smrznutog graška i boranije.

I Vlada Srbije je u protekle četiri godine izdvajala sredstva za narodne kuhinje, i to za nabavku pomenutih deset osnovnih prehrambenih artikla, a pokrivala je i troškove transporta hrane od magacina do kuhinja, kao i gotovih obroka od kuhinja do distributivnih punktova.

Kompanija „Delta fondacija” je narodnim kuhinjama u Paraćinu, Pirotu, Bujanovcu, Novom Sadu i Kuršumliji poklonila 53 tone brašna dok je kompanija „Nektar” na teritoriji devet opština donirala 3.100 tegli ajvara.

Zbog problema prilikom prelaska administrativne linije sa Kosovom i Metohijom, predstavnici Ruske Federacije su narodnim kuhinjama iz distributivnog centra Niš ustupili 20 tona šećera, 15 tona pirinča, 88.128 komada mesnih konzervi i 78.720 komada konzervi ribe.

Zahvaljujući ovim, kao i mnogim lokalnim donacijama, imamo podatak da je od novembra 2011. do oktobra ove godine u narodnim kuhinjama pripremljeno i distribuirano 6.022.066 obroka.

Ministarstvo rada i socijalne politike i Crveni krst Srbije ove jeseni realizuju i program raspodele paketa hrane i higijenskih paketa kojima će biti obuhvaćeno 41.540socijalno ugroženihporodica iz 105 najsiromašnijih opština. Paket hrane sadrži: deset kilograma brašna, dva litra ulja, dva kilograma pasulja, po jedan kilogram pirinča, testenina i soli, i po pet komada pašteta, mesnog nareska i sardina.

Higijenski paket sadrži:tri kilograma deterdženta za pranje veša, litar tečnosti za pranje posuđa, dva komada toaletnih sapuna od 150 grama, litar šampona, dve paste za zube od 100 mililitara, četiri rolne toalet papira, šest komada brijača za jednokratnu upotrebu i jednu penu za brijanje.

Da Vas podsetimo:  Medijska koalicija “jednog ministra” u zgradi “Novosti”?

*Crveni krst Srbije

Dragica Kljajić

”Popitka” – Objavljeno: 24.10.2012

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime