Napad na Saborni hram u Karlovcu

0
874

IMG_9801 SmallNepoznati počinioci su u noći između 14. i 15. februara uz upotrebu sile provalili u Saborni hram Svetog Nikolaja u Karlovcu. Obijanjem bočnih vrata na hramu pričinjena je veća materijalna šteta, a nepoznati vandali su u unutrašnjosti hrama svojim bezbožnim djelom oskrnavili oltar, bogoslužbene predmete i knjige, te iste ispreturali i pobacali po hramu. Od crkvenog inventara iz hrama su odneseni svi krstovi, polomljene ripide i oštećen pribor za krštenje.

Po ko zna koji put ovakve nemile scene ponavljaju se iz godine u godinu nad pravoslavnim svetinjama eparhije gornjokarlovačke. Poslednji zabilježen slučaj čiji počinioci nisu otkriveni dogodio se krajem prošle godine, kada su još uvijek nepoznati vandali ispisali pogrdne i prijeteće grafite na zidovima ove karlovačke svetinje. Svojim necivilizovanim zlodjelima počinioci žele da pokažu da i dalje među nekolicinom postoji mržnja i netolerancija prema pravoslavnim svetinjama i žiteljima ovog kraja.

Ovaj događaj je odmah po otkrivanju prijavljen nadležnoj policijskoj upravi čiji službenici su obavili uviđaj. Nadajući se da će jednom za svagda ovakvim događajima stati na kraj, nakon mnogih godina ukazivanja na ovakva i slična dešavanja svim instancama vlasti, očekujemo da će počinioci biti otkriveni i kažnjeni, da bi svaki onaj ko se drzne učiniti neko zlodjelo nad svetinjom bio svjestan kakve posljedice taj čin nosi.

o. Naum

Eparhija gornjokarlovačka

 

IMG_9810 Small

IMG_9813 Small

IMG_9817 Small

IMG_9820 Small

IMG_9824 Small

IMG_9827 Small

IMG_9837 Small

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime