Napravite sami sirupe protiv kašlja i bolnog grla: Domaći, zdravi, jeftini i što je najvažnije delotvorni

0
600
Foto: printscreen (opanak.rs)

Sa prvim hladnijim danima stigne nam i mnoštvo virusa koji vrlo često prouzrokuju bolove u grlu i dosadan, uporan kašalj. Bilo da vam je potreban sirup za umirenje kašlja ili izbacivanje sekreta, za vas smo odabrali obe varijante.

Svi sirupi se prave od sastojaka koje svaka domaćica ima u kući, a sirupe mogu konzumirati i mala deca.

Recept br. 1

Potrebno:

1 limun (može i mandarina ili pomorandža).
med
maslinovo ulje (ili suncokretovo).

Priprema:

Iscedite ceo limun i izmerite koliko kašičica limunovog soka ste dobili. Koliko kašičica soka ste dobili, toliko stavite kašičica meda i maslinovog ulja. Dobro izmešajte da dobijete čvrstu masu. Sipajte u neku teglicu, dobro zatvorite i čuvajte u frižideru. Pre upotrebe dobro promućkajte.

Poznato je da je limun pun vitamina C, med deluje antibakterijski, a ulje stvara zaštitu (filc) u grlu koji sprečava nadraživanje grla na kašalj, pa samim tim smanjuje napade kašlja i umiruje kašalj.

Pošto je 100 % prirodan možete ga uzimati u toku dana koliko god želite.

Recept br. 2

Kod suvog ili zrelog kašlja, za umirenje.

Potrebno:

200 g šećera
300 ml vode
6 lovorovih listića
7 prstohvata žalfije
1 kašika belog sleza
1 kašika kamilice
2 cm svežeg korena đumbira
1 šipka cimeta

Otopite šećer na niskoj temperaturi da dobije braonkastu boju. Dodajte vodu i mešajte dok se šećer potpuno ne istopi. Đumbir ogulite i dodajte ostale sastojke. Pustite da sve vri oko tri minuta.

Sklonite sa vatre i ocedite kad se ohladi kako biste dobili gust sirup. Sipajte ga u staklenu teglicu i držite u frižideru.

Preporučuje se da odrasli konzumiraju ovaj sirup po jednu supenu kašiku nekoliko puta dnevno, a deca po jednu kafenu kašičicu nekoliko puta dnevno.

Recept br. 3

Potrebno:

1/2 l piva
150 g šećera

Da Vas podsetimo:  Ž ivot u oblacima

Priprema:

Šećer staviti u šerpu i istopiti ga na tihoj vatri, pa kad šećer dobije karamel boju sipati pivo i kuvati na tihoj vatri dok god se ne dobije gusti sirup. Može se dodati nekolika lista domaće nane (kuvati oko sat vremena).

Sirup ohladiti i sipati u teglicu i piti 3 x dnevno po 1 kašiku.

Recept br. 4 – Čaj od crnog luka za iskašljavanje tj. izbacivanje produktivnog kašlja

Ima vrlo prijatan miris, iako se pravi od crnog luka.

1 srednja glavica crnog ili crvenog luka sa ljuskom
2 supene kašike šećera od trske. Umesto šećera trske može da se koristi i obična beli šećer, mada je šećer od trske bogatiji mineralima.
6 dl vode
med, najbolje bagremov

Priprema:

Staviti dve kašike šećer da se lagano tope. Očistiti luk tako što ćete samo skinuti oba vrha i sačuvati što više ljuske, pa ga preseći na pola.

Kad se šećer otopio varjaču postavite tako da dodiruje šećer i u momentu kad sipate vodu odignite malo varjaču i tako voda neće prskati na sve strane. Odmah ubacite luk i pustite da voda provri. Pustite da vri 3 -4 minuta. Ostavite ga 10 – 15 minuta da se prohladi. Sipati u šolje i dodati med, jer će se samo u prohlađenom čaju sačuvati svi korisni elementi meda.

Izvor: Opanak, Zelena hrana, Bakina kuhinja

POSTAVI ODGOVOR

Unesite Vaš komentar
Molimo unesite vaše ime